Британският външен министър Джеймс Клевърли заяви, че Украйна е в правото си да използва сила извън нейните граници като форма на самозащита, визирайки нападението с дронове срещу Москва, предава БНР.  В същото време най-голямата британска оръжейна компания води преговори с Киев за производство на оръжия в Украйна.

По време на пресконференция в Естония на въпрос дали Украйна има право да напада руска територия, Джеймс Клевърли заяви, че не е запознат в подробности със случилото се в Москва и не иска излишно да спекулира, но Украйна има легитимно право да се брани както в собствените си граници, така и да използва сила извън границите си, за да подкопава способността на Русия да извършва нападения в самата Украйна.

"Така че легитимните военни цели отвъд собствената ѝ граница са част от самоотбраната на Украйна“, изтъкна дипломат номер едно на Великобритания.

Междувременно Скай нюз разпространи новина, че британският производител на оръжия BAE Systems води преки преговори с Володимир Зеленски за производство на територията на Украйна. Медията отбеляза, че това е още един знак, че Великобритания има централна роля във въоръжаването на украинските сили, а компанията доставя танкове Challenger 2, артилерийски части и боеприпаси, които са от решаващо значение за войната срещу Русия.

Размяна на атаки с дронове между Киев и Москва

Освен откриване на производствени и ремонтни мощности, Володимир Зеленски и главният изпълнителен директор на BAE Systems Чарлз Уудбърн са обсъдили и създаването на местен офис на компанията в страната.

Двете страни са потвърдили пред вестник "Дейли телеграф", че все още няма договорени срокове и мащаби на производство, но интензивните дискусии продължават.
БНР