Предстоятелят на Руската православна църква призова руснаците да се сплотят около властта на фона на продължаващата военна инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

Патриарх Кирил и по-рано е правил изказвания, защитаващи действията на Русия в Украйна. Той вижда в руската "специална военна операция" защитен вал срещу западната либерална култура, която смята за упадъчна, отбелязва Ройтерс.

Папа Франциск осъди безумието на войната в неделната си проповед

"Нека Господ ни помогне да се сплотим по време на трудните времена за нашето Отечество, включително около властите", каза 75-годишният предстоятел на РПЦ на църковна служба в Москва.

"Нека властите да бъдат изпълнени с отговорност пред своя народ, със смирение и готовност да му служат, дори ако това им струва живота", допълни руският патриарх, който е близък съюзник на президента Владимир Путин.

Подкрепата на Кирил за руската инвазия в Украйна, в която загинаха хиляди украински цивилни и военни и от двете страни в конфликта, разгневи някои представители на РПЦ както в Русия, така и и чужбина, отбелязва Ройтерс.

Патриархът заяви, че щом населението се обедини около властите, "ще има истинска солидарност и способност да се отблъснат както външните, така и вътрешните врагове".

Девет влака са готови да евакуират жители на обсадени населени места в Луганска област

Русия изпрати десетки хиляди войници в Украйна на 24 февруари и нарече това "специална военна операция" за "демилитаризация" и "денацификация" на съседната страна. Украинските въоръжени сили оказват ожесточена съпротива, а Западът наложи сурови санкции на Русия в опит да я накара да изтегли войските си от Украйна.
БТА