Пасивността на християнството подпомага възхода на исляма, заяви австрийски кардинал
Пасивността на християнството подпомага възхода на исляма, заяви австрийски кардинал / Guliver/Getty Images

Европа рискува да загуби религиозното си наследство поради пасивността сред християните, изправени пред ислям, който е в разцвет, заяви австрийският кардинал Кристоф Шьонборн, цитиран от АФП.

"Християнството в Европа рискува да загуби наследството си", смята прелатът, който изразява съжаление за спада на религиозния плам сред християните на континента. "Не трябва да се страхуваме от исляма, по-скоро трябва да се опасяваме да не отслабне християнството", подчерта 71-годишният виенски архиепископ.

Няколко дни по-рано Шьонборн изнесе проповед, която предизвика противоречия. В нея той говореше за "трети опит за инвазия на Европа от исляма", 333 години след втората обсада на Виена от армията на Османската империя през 1683 г. Днес кардиналът увери, че просто е искал да посочи проблемите на самата християнска религия.

"Не можем да упрекваме мюсюлманите, че вярват в собствената си религия. Трябва да се запитаме защо толкова християни са станали безразлични", заяви кардиналът. "Днес всички в Австрия знаят, че е Рамазан. Но кой още си спомня петъчните пости? Не можем да се учудваме при тези условия, че има мюсюлмани, според които Европа е станала слаба и декадентска и смятат, че тяхната религия е по-силна", подчерта Шьонборн.

"Разбирам мюсюлманите, които казват, че тяхната религия ще е добра за тази декадентска Европа", добави той, подчертавайки, че "искрената християнска вяра няма защо да се бои от исляма".

Австрийската католическа църква, която ръководи една от основните организации за подслоняване на бежанци в страната, ще публикува 34 000 броя от брошура, предназначена за мигрантите. В нея се подчертават по позитивен начин християнските корени и ценностите на страната, заяви Шьонборн.

Той добави, че иска да засили диалога с умерената мюсюлманска общност в страната и призова бъдещият президент на Австрия, който ще бъде избран през декември, да последва примера на предишния президент Хайнц Фишер и да покани мюсюлмански представители да отбележат края на Рамазана в президентския дворец. Крайнодесният кандидат Норберт Хофер вече заяви, че ще сложи край на тази церемония, ако бъде избран, припомня АФП.

Източник: БТА