/ iStock/Getty Images
Париж има план за радикално обновяване на столицата
Бягството на Париж от рекордно високите температури, обхванали части от Европа това лято, може да бъде краткосрочно отлагане на последиците.

Проучване установява, че градът може да има най-голям брой смъртни случаи, свързани с горещи вълни от всяка европейска столица до 2050 г. – когато температурите могат да скочат до 50° C 

Това разказва журналистът на Voice of America (VOA), Лиза Брайънт в своя репортаж от Париж.   

Лятото на 2022 г. предупреди, какво може да очаква Париж вследствие на климатичните промени в бъдеще. 

За да се справи с климатичната криза, градският съвет на Париж има план за радикално обновяване на столицата - за не толкова далечния ден, когато температурите достигнат 50 градуса по Целзий, съобщи VOA.  

Градският съветник Мод Лелиевр е автор на плана, наречен „Париж при 50° C“.  

„Целта на този доклад беше да се анализира ситуацията в Париж и последиците от изменението на климата, да се създадат нови решения за преодоляване на жегите в града“, коментира Лелиевр.   

Какво създава климатичната криза в Париж? 

Това е гъсто населен град с малко паркове и открити пространства. Изграден от материали, които абсорбират топлината, казва Лиза Брайънт. Париж иска да се превърне в един от най-зелените градове в Европа. Управлението на града си е поставило за цел Париж да бъде климатично неутрален до 2030 г.  Новият план на градския съвет представлява мини градска революция, съобщава VOA

„Трябва да адаптираме всички улици около нас с дървета и растителност, за да създадем зелени коридори. Освен това трябва да адаптираме сградите. Това означава по-малко бетон и по-светли цветове. Още фонтани и “зелени сгради “, обяснява Мод Лелиевр. 

Други европейски градове също са подложени на промени вследствие на изменението на климата  

„В Европейския съюз градовете са пионери на Европейската зелена сделка – това е нашият път да се превърнем в първия неутрален по отношение на климата континент“, посочва председателят на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен.   

Париж вече плати цената за екстремното време. Хиляди предимно възрастни хора загинаха в гореща вълна преди две десетилетия - трагедия, която никой не иска да преразглежда, съобщава журналистът на VOA.
 
Voice of America (VOA)/vesti.bg