Папата поиска от Раул Кастро Разпети петък да стане неработен ден в Куба
Папата поиска от Раул Кастро Разпети петък да стане неработен ден в Куба / снимки: Reuters

Папа Бенедикт Шестнайсти помоли кубинския президент Раул Кастро да направи жест към Католическата църква в Куба и да обяви Разпети петък за празник в страната, съобщи говорителят на Светия престол Федерико Ломбарди, цитиран от Франс прес.

Папата предложи Разпети петък (на който отбелязва разпъването на Исус) да бъде признат на неработен ден, повтаряйки това, което папа Йоан-Павел Втори направи преди 14 години за празнуването на Коледа, успявайки да убеди тогавашния лидер Фидел Кастро да обяви Рождество Христово за празник, припомни на пресконференция Ломбарди.

Говорителят на Ватикана не каза какъв е бил отговорът на Раул Кастро, но отбеляза, че кубинските власти ще обмислят молбата на Светия отец възможност.

По време на 40-минутния си разговор с Раул Кастро в Двореца на революцията, папата "формулира и очакванията си за кубинската Църква, за да може тя да се развие повече" и да даде пълноценно моралния си и обществен принос за добруването на кубинския народ, каза Ломбарди.

В много сърдечна и спокойна атмосфера Бенедикт Шестнайсти и кубинският президент разискваха положението в Куба и стремежа на Католическата църква да участва по-съществено в обществения живот, посочва ИТАР-ТАСС, позовавайки се на говорителя.

Папата поиска от Раул Кастро Разпети петък да стане неработен ден в Куба
netinfo

Успоредно със срещата между папата и Раул Кастро в Двореца на революцията се състоя среща между държавния секретар на Ватикана кардинал Тарчизио Бертоне, секретаря за отношенията с държавите (външния министър) архиепископ Доминик Мамберти и кубинския вицепрезидент Хосе Рамон Мачадо Вентура, предава БТА. В разговорите бяха обсъдени темите за ролята на Църквата в служба на обществото, развиването на църковната дейност и "множество послания с хуманитарен характер, получени във Ватикана и засягащи хора в затруднение". Тези въпроси обаче не бяха дискутирани в детайли поради липсата на време, отбеляза Ломбарди.

В отговор на възраженията от опозиционните среди, че папата не е бил по-конкретен в исканията си за промяна в кубинското общество Ломбарди каза, че папата е дошъл като духовен водач да възроди и укрепи вярата на един народ. "Той няма власт над законите и решенията в една държава, и не може да се меси пряко", подчерта говорителят.

Фидел Кастро обяви в официалния уебсайт Cubadebate, че с удоволствие ще се срещне с Бенедикт Шестнайсти.

С радост ще приветствам негово светейшество папа Бенедикт Шестнайсти, както направих през 1998 г. с Йоан-Павел Втори, човек, чието общуване с децата и скромните хора от народа неизменно буди чувство на привързаност. Поради това, щом научих от нашия външен министър Бруно Родригес, че папата приветства този скромен и прост контакт, реших да го помоля да ми отдели няколко минути от ценното си време, отбелязва 85-годишният вожд на Революцията, оттеглил се от власт през 2008 г.

Срещата между двамата вероятно ще се състои след голямата литургия на Площада на Революцията в Хавана, планирана за 9 часа местно време (14 ч. по Гринуич) и преди отпътуването на папата в 17 ч. местно време (22 ч. по Гринуич).

Венецуелският президент Уго Чавес, който е в Куба на лечение, опроверга появилите се съобщения за възможна среща с папата. В интервю за венецуелската телевизия Чавес вчера заяви, че приветства визитата на Бенедикт Шестнайсети в Куба и не възнамерява да нарушава дневния ред на посещението му.

Папата поиска от Раул Кастро Разпети петък да стане неработен ден в Куба
netinfo