Папа Франциск влезе в римска болница по-рано днес за рутинен преглед, два месеца след като беше хоспитализиран с бронхит, съобщават италианските агенции ANSA и AGI.

86-годишният папа пристигна в гериатричното отделение на болница "Джемели" за изследвания в 10:40 ч. местно време и си тръгна отново в 11:20 ч.

В края на миналия месец папа Франциск си взе почивен ден с треска, за която държавният секретар на Ватикана обвини умората.
Понтифът не проведе днес срещи, а аудиенциите му са потвърдени за утре, сряда, 7 юни, съобщава АФП.

По време на прегледа той е бил подложен на специализирани скенери, съобщава вестник "Република", като се позовава на ватикански източници.
Когато Франциск беше хоспитализиран в края на март, Ватиканът първоначално заяви в кратко изявление, че той е влязъл в "Джемели" за медицински прегледи, които са били предварително планирани.

По-късно стана ясно, че той е бил откаран в болницата заради затруднено дишане.

Той беше диагностициран с бронхит и остана в болницата три нощи, след което се върна във Ватикана, за да оглави великденските служби.
Франциск, който от десетилетие е лидер на 1,3 милиарда католици в света, напоследък имаше много здравословни проблеми.

Той има постоянни болки в дясното коляно, както и ишиас, а престоят му в болница заради бронхит предизвика масова загриженост и спекулации за бъдещето му.

Неговият предшественик Бенедикт XVI, който почина през декември, се оттегли през 2013 г. поради влошено здраве.
Франциск от една година разчита на инвалидна количка заради болките в коляното, които не могат да бъдат лекувани.
Запитан за здравето си в интервю за американската испаноезична мрежа Телемундо, излъчено през май, Франциск заяви, че то е "много по-добро".

"Вече мога да ходя. Коляното ми се възстановява. Преди това почти не можех да ходя. Сега вече мога. Някои дни са по-болезнени от други", каза папата.

Той каза също, че лекарите са реагирали рано на бронхита.

"Ако бяхме изчакали още няколко часа, щеше да е много по-сериозно. Но аз излязох (от болницата) след четири дни", каза той.

Въпреки здравословните си проблеми Франциск продължава да пътува много. Той ще посети Лисабон в периода 2-6 август, за да участва в Международния ден на младежта.

Папа Франциск: Ще пътувам, въпреки влошеното ми здраве

Въпреки това през юли 2022 г. понтификът призна, че трябва да намали темпото.

През март обаче той настоя, че в момента не планира да се оттегли.
БГНЕС