След Лисабон са планирани пътувания до Марсилия и Монголия
Папа Франциск описа "острата и силна" пневмония, довела до хоспитализирането му миналия месец, но 86-годишният понтифик заяви, че е решен да продължи да пътува, предаде АФП.

"Усетих силна болка в края на аудиенцията (на 29 март)", каза папата пред репортери на борда на папския си самолет при завръщането си в Рим от Будапеща, където понтификът направи тридневно посещение.

"Не загубих съзнание, но имах висока температура" и лекарят "веднага ме закара в болницата", каза той.

Франциск нарече заболяването "остра и силна пневмония, в долната част на белия дроб".

През март папата прекара три нощи в римската болница, преди да бъде изписан на 1 април, след като бе лекуван с антибиотици.

Той редовно отговаря на въпроси на ватиканските репортери по време на полета към дома след папски пътувания.

Аржентинският папа, на когото като млад е отстранена част от единия бял дроб, страда от все повече здравословни проблеми през последните години и това беше вторият му престой в болница от 2021 г. насам.

"Тялото реагира добре на лечението, слава Богу", добави папата, който успя да присъства на службите през Страстната седмица и Великден след хоспитализацията си.

Запитан за следващите си пътувания, Франциск потвърди намерението си да отиде в Лисабон в началото на август за Световния младежки ден.

"Надявам се да успея да го направя", каза той.

Разкриха какво е състоянието на папа Франциск след хоспитализацията

След Лисабон са планирани пътувания до Марсилия и Монголия.

"Програмата ме кара да се движа", пошегува се той.

Здравето на Франциск, който бе избран за папа през 2013 г., беше тема на интензивни спекулации през последната година, а постоянните болки в коляното принудиха осемдесетгодишния мъж да използва инвалидна количка.
БГНЕС