Папа Франциск
Папа Франциск / БГНЕС
Ватиканът съобщи днес, че 86-годишният папа Франциск е в болница в Рим за предварително планирани медицински прегледи, без да дава повече подробности.

"Светият отец се намира в болница "Джемели" от този следобед за някои предварително планирани прегледи", написа говорителят на Ватикана Матео Бруни в изявление.

Понтифът, който по-рано този месец отбеляза 10 години като глава на Католическата църква, по-рано се появи в добро настроение на седмичната си аудиенция във Ватикана, усмихвайки се, докато поздравяваше вярващите от своя "папамобил".

10 години начeло на Римокатолическата църква: Има ли тайни около папа Франциск

Въпреки това той беше забелязан да се мръщи, докато му помагаха да се качи в автомобила.

Папа Франциск страда от хронични болки в коляното, които през последните месеци го принудиха да разчита на инвалидна количка, съобщи АФП.

„Джемели” е същата болница, в която папата претърпя операция на дебелото черво през юли 2021 г., след като страдаше от вид дивертикулит - възпаление на джобове, които се развиват в лигавицата на червата.

Той остана в болницата в продължение на 10 дни. Година по-късно, през юли 2022 г., призна, че все още усеща последиците от шестте часа, прекарани под упойка по време на операцията.
 


Миналата година папа Франциск няколко пъти трябваше да отмени или ограничи дейности заради болките в коляното си и в интервю през юли 2022 г. призна, че трябва да намали темпото.

Здравето на Франциск е чест обект на спекулации, особено на въпроса дали той ще последва примера на предшественика си и ще се оттегли, ако не може да продължи.

Бенедикт XVI, изтъкнат германски богослов, шокира света през 2013 г., като стана първият папа от Средновековието насам, който подаде оставка.

Двамата "мъже в бяло" съжителстваха между стените на малката държава Ватикан в продължение на почти десетилетие, преди Бенедикт да почине на 31 декември.
Франциск заяви, че би последвал примера на Бенедикт и би се оттеглил, ако здравето му го направи неспособен да върши работата си.

През февруари обаче той заяви, че папските оставки не бива да се превръщат в "нещо нормално", като добави, че за момента подобна стъпка не е в дневния му ред.
Въпреки напредването на възрастта и здравословните си проблеми Франциск продължава да пътува много.

Огромни тълпи го посрещнаха при посещението му по-рано тази година в Южен Судан и Демократична република Конго, което е доказателство за продължаващата му популярност.

През последното десетилетие той се опитва да изгради имидж на една по-отворена и състрадателна църква, въпреки че се сблъсква с вътрешна опозиция, особено от страна на консерваторите.

През следващия месец папа Франциск ще посети Унгария и ще се срещне с министър-председателя Виктор Орбан.

Аржентинецът едва не умира на 21-годишна възраст, след като развива плеврит - възпаление на тъканите, които обграждат белия дроб - според биографа Остин Айвъри.
През октомври 1957 г. му е отстранена част от един от белите дробове.

Разказвал е и за хирургическото отстраняване на кисти от горния дял на десния си бял дроб.

Той настоява, че се е "възстановил напълно... и оттогава никога не е усещал никакви ограничения".
БГНЕС