/ ThinkStock/Getty Images
В търсене на лек за злокачествените заболявания шотландски учени са открили нов процес, който предизвиква смъртта на раковите клетки и може да се окаже по-ефикасен от настоящите методи, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър сел байолъджи".

Пет начина за предотвратяване на рака

Процесът, идентифициран от специалисти от университета на Глазгоу, Шотландия, е наречен каспаза-независима клетъчна смърт (Caspase Independent Cell Death - CICD). В направените изпитания с експериментални модели методът е довел до пълно унищожаване на туморите.
Шотландските учени смятат, че революционният метод има потенциал да промени коренно борбата с рака.

"В търсене на алтернативни начини за унищожаване на туморите идентифицирахме процес, наречен каспаза-независима клетъчна смърт. Методът изглежда е по-ефикасен от настоящите. Откритието е изключително вълнуващо", казва ръководителят на изследователския екип д-р Стивън Тейт.

Петте навика, които най-често отключват рак

Използваните понастоящем противоракови терапии - химиотерапия, лъчетерапия и имунотерапия, действат като унищожават раковите клетки чрез процес, известен като апоптоза (програмирана клетъчна смърт). При него се активират протеини, наречени каспази, които играят съществена роля в клетъчната смърт.

Терапиите, използващи апоптоза, обаче невинаги успяват да унищожат всички ракови клетки, което води до повторна поява на болестта. Те дават и редица опасни странични ефекти.

Целта на авторите на настоящото изследване е била да потърсят начин за подобряване на противораковите терапии, като същевременно ограничат тяхната токсичност.

3 неща, които най-често причиняват рак на стомаха

За разлика от апоптозата, която представлява "тиха" форма на клетъчна смърт, каспаза-независимата клетъчна смърт "алармира" имунната система чрез отделяне на предизвикващи възпаления протеини. В резултат на това "известената" имунна система атакува туморните клетки, успели да се изплъзнат при първоначалната терапия.
За да покажат предимствата на въпросния метод, специалистите са използвали отгледани в лаборатория клетки на колоректален тумор. Учените смятат, че той е приложим при редица типове рак.

"Като цяло този механизъм притежава потенциала съществено да подобри ефективността на противораковата терапия и да ограничи нежеланата токсичност. Съдейки по настоящото изследване смятаме, че използването на каспаза-независима клетъчна смърт като средство за противоракова терапия заслужава по-нататъшно проучване", казва д-р Тейт.
БТА