/ ThinkStock/Getty Images
Вдъхновени от служители на "Бърза помощ", които отвели умираща жена на плаж, властите в австралийския щат Куинсланд оповестиха, че пускат в движение линейка, която ще удовлетворява последните желания на пациенти преди смъртта им, предаде Франс прес.

През 2017 г. линейка се отклонила от маршрута си към болница в Куинсланд по настояване на пациентка, която искала за последен път да види океана, преди да умре. На снимка се вижда, че в Хърви бей, на 300 км северно от Бризбейн, служител на "Бърза помощ" е застанал до носилка и е вперил поглед в океана.

Българка с тумор в мозъка получи час за преглед след 51 седмици

Тази седмица правителството на щата Куинсланд оповести, че линейка ще бъде преоборудвана. Тя ще се използва, за да се удовлетворят последните желания на пациенти, които ще могат да се срещнат с децата, внуците си или да посетят музей.

Здравната комисия не прие намаляването на ДДС върху лекарствата

"Удовлетворяването на последните желания на хора е предизвикателство, тъй като е възможно пациенти да се затрудняват да ходят, да стоят седнали или да дишат без кислороден апарат", заяви министърът на здравеопазването на Куинсланд Стивън Майлс.

Тази инициатива, която е единствена по рода си в Австралия, следва примера на холандска програма.

Проект: Избираме между здравна застраховка или кешови плащания

"Програмата "Амбюлънс уиш Куинсланд" ще позволи на преминали медицинско обучение доброволци да помогнат на хора да осъществят последните си желания", отбеляза министърът.
БТА