/ iStock/Getty Images
Парламентарната комисия по здравеопазване отхвърли предложението на БСП ДДС върху лекарствата да се намали от 20 на 9%. Депутатите от ГЕРБ се обявиха против идеята, с аргумента, че не е ясно какъв ще е ефектът от нея. Изчисленията обаче показаха, че предприемането на тази стъпка ще освободи 338 млн. лв. годишно, които от левицата смятат, че могат да бъдат разпределени в болниците.

Проект: Избираме между здравна застраховка или кешови плащания

Намаляването на ДДС би подпомогнало и лечебните заведения,категорични са от БСП, откъдето посочват, че предложението им е заимствано от редица европейски държави. Депутатът проф. Георги Михайлов.

"Това наше предложение не е дошло, написано по пижама преди лягане, а е много добре обмислено, тъй като е взаимствано от практиките на много водещи държави. Да не говорим, че обкръжаващите около нас държави на Балканския полуостров, всички те имат абсолютно диференцирана ставка на ДДС за лекарства", заяви Михайлов.

Лекарства за понижаване на кръвното налягане може да са опасно за сърцето

Председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Даниела Дариткова посочи, че от 2007 г. се правят подобни законодателни предложения, но са отхвърляни с аргумента, че не може да се оцени ефектът за крайния потребител. Затова и днес предложението не бе подкрепено от ГЕРБ.

Предложение: Аптеките да дават задължителни нощни дежурства

"Смятам, че наистина трябва да се мисли за възможности българските пациенти да имат достъп до висококачествени и високоефективни лекарства, но това да стане чрез промени в здравноосигурителния модел, в законите, които касаят системата на здравеопазване, а да не търсим варианти през данъчни закони, защото те са несигурни, компрометират приходната част на бюджета, която пък може да се използва за преразпределение с цел подобрение на социалните плащания. Ние няма да подкрепим този законопроект", допълни Дариткова.

Здравната каса дължи 285 млн. лева на чуждестранни институции

Намаляването на ДДС бе отхвърлено с 8 за, 1 против и 11 въздържали се.