Основателят на "Алибаба" (Alibaba) Джак Ма се завърна в Китай, съобщи днес "Саут Чайна морнинг пост", с което сложи край на продължилия си повече от година престой в Китай, предаде Ройтерс.

Ма, който е един от най-известните китайски предприемачи, напусна  Китай в края на 2021 г. и през изминалите месеци е бил виждан на снимки от Япония, Австралия и Тайланд.

Някога един от най-прямите бизнесмени в страната, той се оттегли от светлината на прожекторите на общественото внимание в края на 2020 г., след като критикува регулаторната система на Китай.

Макар през последните месеци китайските власти да заявиха, че са прекратили натиска и ще търсят начини да подкрепят частния сектор, китайските предприемачи заявиха, че решението на Ма да остане в чужбина е фактор, пречещ на доверието. 

Вдъхновяващата история на Джак Ма - от неудачник до милиардер (ВИДЕО/СНИМКИ)

Акциите на "Алибаба" в Хонконг поскъпнаха с повече от 4 на сто след публикацията в "Саут Чайна Морнинг пост".
Вестникът не посочва кога Джак Ма се е върнал в Китай, но, позовавайки се на източници, заяви, че той е посетил училище, което е основал в град Ханчжоу, където е седалището на "Алибаба" и финансовата компания "Ант груп" (Ant Group).

В публикацията се посочва, че той се е върнал в Китай след кратък престой в Хонконг.
Училището, "Юнму Едюкейшън", днес заяви в своя акаунт в "УиЧат" (WeChat), че Ма е посетил помещенията му и е публикувал снимки, както и видеоклип на основателя на "Алибаба" в училището. 

Неотдавна Ма също така се отказа от контрола върху  "Ант груп" - китайския гигант в областта на компютърното обслужване на банковите и финансовите услуги, припомня Ройтерс.
 
Пламен Йотински/БТА