Алибаба груп (Alibaba Group), най-голямата компания в света за онлайн търговия, бе глобена с 18,3 милиарда юана (2,8 милиарда долара) от китайския регулатор на свободната конкуренция.

Новината идва на фона на затягането на контрола на Китайската комунистическа партия върху бързо растящите технологични компании, предаде Асошейтед прес.

Да изчезнеш с $ 65 милиарда или как най-богатият в Китай потъна вдън земя

Партийните лидери са обезпокоени от господството на най-големите китайски интернет компании, които се разрастват във финансите, здравните услуги и други чувствителни сектори.

Партията обяви, че прилагането на антимонополните закони, особено в технологичния сектор, е приоритет тази година. Алибаба бе глобена заради "злоупотреба с доминиращото си положение", с което се ограничава конкуренцията на търговците на дребно, които използват нейни платформи, и за възпрепятстване на свободното движение на стоки, се посочва в комюникето на Държавната администрация за пазарно регулиране.

Глобата се равнява на 4 на сто от продажбите на Алибаба за 2019 година, които са били 455,7 милиарда юана или 69,5 милиарда долара. Алибаба приема санкцията и обещава да действа според закона възможно най-старателно, се посочва в комюнике на компанията. 
БТА