Джак Ма е най-богатият човек в Китай с нетно богатство от около 50 млрд. долара. Той е основател на сайта за онлайн търговия „Алибаба”. Вижте още в канала "Top Of The Tops" във vbox7:

Трудният път към успеха

В училище Джак Ма далеч не е бил добър ученик. Не успявал да си вземе изпитите нито в началното, нито в основното си училище. Провалил се е на приемните изпити в най-лошия университет в града му. Освен това той е кандидатствал в Харвардския университет 10 пъти, но без успех. Когато популярната верига ресторанти KFC открили филиал в Китай, 24 души се явили на интервю. От тях 23-ма получили работата, единствено Джак Ма бил отхвърлен. Пробвал се е да работи като полицай, правил е и два опита за собствен бизнес. Всичките му усилия са били без положителен резултат.

Джак Ма
Gulliver/Getty Images

Интернет и неговия потенциал

През 1995 г. Джак Ма посетил САЩ. Тогава той за първи път се е сблъскал с компютрите и интернет. По това време компютрите били рядко срещани в Китай. Първата дума, която Ма потърсил в мрежата, била „бира”. Тогава му излезли резултати от различни държави, но не и от Китай. След това потърсил „Китай”, но нищо не се появило. Тогава той решил, че е време неговият народ също да влезе в интернет пространството. Когато се връща в Китай, той успява да убеди 17 приятели да инвестират в новия му проект за електронна търговия „Алибаба”.

Джак Ма и Бил Гейтс
Gulliver/Getty Images


Успехът на Джак Ма

Най-голямото предизвикателство, пред което се изправил Ма, било да убеди хората в Китай, че пазаруването и плащането онлайн са безопасни. През първите три години сайтът за електронна търговия не е имал никакви приходи. Скоро след това обаче стартъпът успял да спечели финансиране от 20 млн. долара от SoftBank и още 5 млн. долара от Goldman Sachs.

Днес „Алибаба” е най-голямата платформа за електронна търговия в Китай, а приходите са по-големи от Amazon и Ebay взети заедно.