Още държави признават Косово, Сърбия отзова посланиците в Берлин и Виена
Още държави признават Косово, Сърбия отзова посланиците в Берлин и Виена / netinfo

Сърбия отзовава посланиците си в Германия и Австрия. Това съобщи в Страсбург сръбският министър на външните работи Вук Йеремич след среща с Комитета на министрите на Съвета на Европа, чийто член е и Сърбия. За пореден път Йеремич заяви, че Сърбия не приема едностранното обявяване на независимост от южната си област Косово и предупреди, че се създава опасен прецедент, от който могат да пострадат редица държави в Европа и в света. Според Йеремич "отношенията на Сърбия с държавите, които са признали или смятат да признаят независимостта на Косово, никога няма да бъдат такива, кавито са били досега". По думите му, по отношение на тези държави се вземат и ще се вземат "всички законни политически и дипломатически, както и икономически мерки". В същото време той изтъкна, че Сърбия смята да продължи да поддържа отношения си с Европейския съюз.

Сред държавите които признаха независимостта на Косово се присъединиха Австрия, Норвегия, Латвия и Германия. Турция също призна независимо Косово. Великобритания съобщи, че назначава досегашния шеф на британското представителство в областта Дейвид Блънт за свой посланик в Косово, а Съединените щати обявиха, че на този етап нямат намерение да отзоват посланика си в Белград в отговор на отзоваването на посланика на Сърбия от Вашингтон.

Словакия няма да признае независимо Косово, тъй като статутът му противоречи на принципите на международното право, заяви словашкият премиер Роберт Фицо. "Намирам, че това е огромна грешка, причиняваща сериозно напрежение," каза Фицо по повод решението на Косово в неделя да обяви независимост.

Премиерът допълни, че Словакия може да промени решението си, след като "съответните международни институции" оповестят позициите си по въпроса. "Нека вземем предвид и сръбските интереси", заяви още Фицо.

България и Словения призоваха властите на Сърбия да продължат процеса на интеграция на страната си с цел бъдещо членство в ЕС, вместо да му обръщат гръб, предаде Франс прес.

"Сърбите сега трябва да решат дали да гледат към миналото, към историята, или да гледат в бъдещето и европейската перспектива. Надявам се и очаквам от сръбските власти в този деликатен момент те да не подготвят народа си за връщане в миналото", заяви българският министър-председател Сергей Станишев след среща в Любляна със словенския си колега Янез Янша.

Янша, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви, че правителството му "твърде вероятно" ще внесе в парламента предложение за признаване на Косово.

Повече за случващото се в Косово и международният отзвук четете тук