/ БГНЕС
Увеличава се и домашното насилие
Назрява криза на психичното здраве, тъй като милиони хора по целия свят са заобиколени от смърт и болест и са поставени в условия на изолация, бедност и тревога заради пандемията от коронавируса, заявиха днес здравни експерти от ООН, предаде Ройтерс.

България пред Съвета за сигурност на ООН: Сегашната криза изисква безпрецедентна солидарност

"Изолацията, страхът, несигурността и икономическите трудности - всички те причиняват или могат да причинят психични проблеми", заяви Девора Кестел, директор на департамента по психично здраве на Световната здравна организация.

Представяйки доклад на ООН и препоръки във връзка с COIVID-19 и психичното здраве, Кестел заяви, че е вероятно броят на хората, страдащи от психични заболявания, да се увеличи, както и заболяванията да станат по-тежки.

"Психичното здраве и благосъстоянието на цели общества бяха сериозно засегнати от кризата и са приоритет, на който трябва незабавно да бъде обърнато внимание", каза Кестел пред журналисти.

Служба на ООН: Епидемията от новия коронавирус увеличава риска от трафик на хора

От доклада на ООН става ясно, че някои обществени групи са уязвими от гледна точка на развиването на психични проблеми - сред тях са децата и младите хора, които са изолирани от приятелите си и училище, а също така и здравните работници, които стават свидетели на това как хиляди хора се заразяват и умират от новия коронавирус.

Скорошни изследвания и проучвания сочат, че Ковид-19 вече се е отразил върху психичното здраве на хората по света. Психолози твърдят, че децата са притеснени и че в няколко страни все по-често са регистрирани случаи на депресия и тревожност. Увеличава се домашното насилие и все повече здравни работници имат нужда от психологична помощ.
БТА