/ БГНЕС
Върховният комисариат на ООН по правата на човека заяви, че в Русия противниците на войната в Украйна са подложени на сплашване, а руските власти прилага различни "форми на цензура", предаде Франс прес.

В Русия "сплашванията, ограничителните мерки и санкциите срещу хората, които се противопоставят на войната в Украйна, възпрепятстват упражняването на основните права, гарантирани от конституцията, а именно правото на събиране, на изразяване и на сдружаване", заяви временната върховна комисарка на ООН по правата на човека Нада ал Нашиф в речта си по случай откриването на 51-ата сесия на Съвета по правата на човека.

"Натискът, който се упражнява върху журналисти, блокирането на ресурси, достъпни в интернет, и останалите форми на цензура са несъвместими с плурализма на медиите и представляват нарушение на правото на достъп до информация", изтъкна Ал Нашиф.

Временната върховна комисарка призова Москва да "преосмисли мерките, които включват обявяване за "чуждестранни агенти" на хора, за които се предполага, че се намират под чуждестранно влияние, и криминализиране на недекларираните контакти с представители на чужди държави, на чуждестранни организации и на международни организации, за чиято дейност се предполага, че е насочена срещу "сигурността" на Руската федерация".

Очаква се войната в Украйна да е една от главните теми на сесията на Съвета по правата на човека, който ще заседава в продължение на един месец.    
БТА