ООН: Дизайнерска дрога залива света
ООН: Дизайнерска дрога залива света / sxc.hu

Новите психоактивни вещества, които заобикалят законовите забрани, се произвеждат в такива количества, че вече превишават по брой незаконните субстанции, посочва ДПА, като цитира заключенията в доклад на Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията, публикуван във Виена.

Тези нови вещества имитират ефекта на съществуващи дроги като амфетамини или канабис, но могат да бъдат много по-опасни от тях, защото все още техните странични ефекти и техният потенциал за пристрастяване са малко познати, се подчертава в документа, цитиран от БТА. Въпросните субстанции са продавани като синтетична дрога или законни вещества с еуфоризиращ ефект, посочва Франс прес, като цитира документа. Те се търгуват открито, в това число и по интернет и това задълбочава проблема, допълва Ройтерс.

Освен това техните имена като "соли за вана" или "подправка" объркват младите хора за техния опасен ефект, се акцентира в документа. Между края на 2009 г. и средата на 2012 г. броят на новите психоактивни вещества се е увеличил от 166 на 251, като за първи път превишава този на общо 234-те вещества, поставени под международен контрол, се казва в доклада, цитиран от ДПА и Франс прес. В Европа броят им е преминал от 14 през 2005 г. на 236 през 2012 г. , като 75 процента от потреблението е съсредоточено в 5 големи страни - Великобритания, Полша, Франция, Германия и Испания, допълва Франс прес, като цитира доклада на ООН. Повечето от новите субстанции са произвеждани в Азия и Европа, посочва ДПА.

В Европа почти всеки 20-и младеж е опитвал такива вещества, се казва в доклада на службата на ООН. Същевременно употребата на традиционни наркотици, като хероин, кокаин и амфетамини продължава да е стабилна, констатира докладът.

Афганистан си остава най-голямата страна производител на опиум в света. Маковите насаждения са все повече, но реколтата е спаднала заради болест по растенията. На световно ниво канабисът си остава най-консумираната традиционна дрога, допълва Франс прес. Миналата година тя е имала 180 милиона потребители. Производството на кокаин си остава стабилно в Южна Америка, акцентира ДПА. Но потреблението му се премества от Западните страни към азиатски пазари като Хонконг и Китай, където се смята за модна дрога, и към Централна Америка, където се консумира покрай пътищата за неговото транспортиране.

Африка става все по-важен маршрут по море за наркотрафикантите, отбелязва Франс прес. Дрогата потегля от Афганистан, за да достигне до пристанищата в Иран и Пакистан, откъдето по море стига в Източна и Западна Африка, за да захрани оттам пазарите. В доклада на службата на ООН се посочва, че в глобален план броят на хората, които си инжектират дрога и са заразени със СПИН е бил едва 1,6 милиона през 2011 година, което е 46 процента по-малко в сравнение с предишните оценки, предадоха ДПА и Ройтерс.