/ iStock/Getty Images
ООН призова днес да не се прибягва до прекомерно насилие към мигрантите на гръцко-турската граница, опитващи се да влязат в Европейския съюз, предаде Франс прес. Върховният комисариат на ООН за бежанците "призовава за спокойствие и за намаляване на напрежението на границата".

"Държавите със сигурност имат законното право да контролират границите си и движението на незаконните мигранти, но трябва да се въздържат от употребата на прекомерно и непропорционално насилие и да създадат система, която да позволи подаването на молби за убежище" по законен начин, заяви говорителят на комисариата Бабар Балох.

След разговор с Борисов: Урсула фон дер Лайен обеща Фронтекс по границата

Той добави, че в турските окръзи Измир, Чанаккале и Одрин има служители на комисариата, които наблюдават движението на мигрантите и предоставят хуманитарна помощ, когато е необходимо.

Хиляди мигранти и бежанци се струпаха през уикенда на турската граница с Европейския съюз след изказването на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Турция вече няма да им пречи да влязат в Европа.

Каракачанов: Напрежението е на гръцко-турската граница, ние сме в готовност

Международната организация за мигрантите съобщи вчера, че на границата на Турция с Гърция са се събрали около 13 000 мигранти, сред които семейства с малки деца. Още около 2000 души пристигнаха днес при граничния пункт Пазаркуле. Сред тях има афганистанци, сирийци и иракчани, съобщи журналист от Франс прес.

Гърция обяви днес, че е блокирала достъпа на около 12 000 души на границата й с Турция, след като се стигна до сблъсъци между гръцките гранични полицаи и мигрантите.

Генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич е разтревожена от ситуацията с бежанците, опитващи се да преминат границата между Турция и Гърция, предаде ТАСС, цитирайки изявление на прессекретаря на съвета Даниел Холтген в Туитър.
БТА