/ БГНЕС
Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във връзка с обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите. Двамата обсъдиха актуалната информация за събитията в региона и изразиха загриженост за ситуацията в Гърция.

Фронтекс повиши равнището си на готовност до „високо“

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен бе информирана от премиера Борисов, че в момента към България мигранският натиск не е сериозен и ситуацията по границата ни с Турция е спокойна.

В хода на разговора бе отбелязано, че водещ приоритет на ЕК е да даде увереност на Гърция и България, че имат пълната подкрепа от институцията. Изразена бе готовността Комисията да осигури допълнителна помощ на двете страни, включително чрез „Фронтекс“ за граничните зони.

Шарл Мишел: ЕС е готов да подкрепи България и Гърция в опазването на границите

Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен разговаряха в навечерието на срещата на българския премиер с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара утре. Министър-председателят изтъкна, че нито една страна, както и Турция, не бива да бъде оставяна сама в подобна ситуация и възможно най-скоро трябва да й бъде оказана подкрепа. Само с общи усилия и дипломация проблемът с миграцията може да бъде решен дългосрочно, отбеляза Бойко Борисов пред Урсула фон дер Лайен.

Премиерът е разговарял днес и с канцлера на Германия Ангела Меркел и премиера на Гърция Кириакос Мицотакис. "Само с общи усилия и дипломация проблемът с миграцията може да бъде решен дългосрочно", заяви Борисов.

БГНЕС