/ БТА
Не се наблюдават особени явления по отношение на качеството на водата в румънската акватория на Черно море вследствие на разрушаването на стената на язовир „Каховка“ в Украйна, става ясно от ежедневния доклад на Министерството на околната среда, водите и горите на Румъния, публикуван на сайта на ведомството.

След получен сигнал за замърсяване на морската вода: Проверка на плажната ивица в Китен

Според последния доклад за хидрометеорологичната ситуация и качеството на околната среда, отнасящ за интервала от 08.00 часа на 29.06.2023 г. до 8.00 часа на 30.06.2023 г., не се наблюдават особени явления по отношение на качеството на водата на река Дунав и Черно море.

Националният институт за обществено здраве съобщи на 15 юни, че качеството на водата ще бъде наблюдавано ежедневно в продължение на 14 дни в окръзите Констанца и Тулча в контекста на ситуацията, създадена от разрушаването на стената на язовир "Каховка" в Украйна на 6 юни и опасенията от възможно замърсяване на Черно море.

"Представителите на Националния институт за обществено здраве заедно с Дирекциите за обществено здраве в Констанца и Тулча продължават ежедневните микробиологични наблюдения за установяване на всеки евентуален риск за здравето (...) В случай че в резултат на анализите бъде установено възможно замърсяване на крайбрежните води, населението ще бъде уведомено, а къпането ще бъде забранено", се посочва в сайта на институцията.
Ваня Накова/БТА