Обама: Путин трябва да накара бунтовниците да сътрудничат в разследването за самолета
Обама: Путин трябва да накара бунтовниците да сътрудничат в разследването за самолета / снимка: БГНЕС, архив

Президентът на САЩ Барак Обама призова да се даде незабавен и пълен достъп на международните разследващи до мястото на катастрофата на малайзийския пътнически самолет в Източна Украйна, а телата на жертвите да бъдат върнати, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Руският президент Владимир Путин трябва да използва влиянието си да накара проруските сепаратисти да съдействат на разследването, да спрат да вземат улики и тела от мястото на катастрофата и да дадат достъп на разследващите до мястото, където се е разбил самолетът, каза Обама на пресконференция в Белия дом.

Той посочи, че съобщенията за бунтовници, които боравят неподходящо с тела на жертви, са оскърбление към хората, които са загубили свои близки. "Такова поведение няма място в световната общност", заяви Обама.

Връщането на телата на жертвите на семействата им и установяването какво точно се е случило са най-малкото, което можем да направим", каза той.

Ако Русия продължи да нарушава суверенитета на Украйна, Москва само ще се изолира още повече и ще понася все по-тежка икономическа цена, заяви президентът на САЩ.

Източник: БТА