Нют Гингрич спечели първичните избори в Южна Каролина
Нют Гингрич спечели първичните избори в Южна Каролина / Reuters

Бившият председател на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нют Гингрич спечели с преднина от 12 процентни пункта пред основния си съперник, бившия губернатор на щата Масачузетс Мит Ромни, първичните избори в щата Южна Каролина за кандидат-президента на Републиканската партия, съобщи Ройтерс.

След преброяване на почти всички гласове Гингрич получава 40 процента от вота, следван от Ромни с 28 процента. Бившият сенатор Рик Санторъм се нарежда трети със 17 процента, а конгресменът от Тексас събира 13 процента.

Ромни, който досега бе смятан за фаворит в републиканската надпревара, призна победата на Гингрич, но увери привържениците си, че ще продължи да се бори за всеки вот във всеки щат, посочва БТА.

В триумфалната си реч Гингрич отново възприе популисткия тон, който се оказа доста успешен по време на кампанията, като отправи нападки срещу елита, медиите и президента Барак Обама, когото описа като "истинска опасност за страната".

Победата си в Южна Каролина той описа като победа на американците, "които смятат, че елитите във Вашингтон и Ню Йорк не ги разбират, не мислят за тях, не са достойни за доверие и в крайна сметка изобщо не ги представляват", предаде Франс прес.

Анализаторите нарекоха първичните избори в този щат "изключително важни и преломни за партията, защото нито един от претендентите, като се започне от 1980 г., не е ставал кандидат за президент на САЩ без победа на първичните избори в Южна Каролина", отбелязва ИТАР-ТАСС.