Нови турски атаки срещу ПКК в Турция и Ирак
Нови турски атаки срещу ПКК в Турция и Ирак / снимка: Guliver/Getty Images

Турската авиация извърши в нощта на петък срещу събота нова серия въздушни удари срещу цели на бунтовниците от ПКК (Кюрдската работническа партия) в Югоизточна Турция и в Северен Ирак, предаде АФП, като цитира съобщение на генералния щаб.

Цел на операцията бяха складове и скривалища в районите Зап, Авазин-Байзан, Хакурк и Кандил в планините на Северен Ирак, където ПКК разполага с тилови бази, уточнява турското военно командване на своя интернет сайт.

Десетки жертви след експлозии в Анкара

Обекти на бунтовниците са бомбардирани и в турската провинция Сърнак, на границата на Сирия и Ирак.  Според турския печат в нападенията са участвали 22 изтребителя Ф-16 и Ф-4.

След повече от двегодишно прекратяване на огъня бойните действия между турските сили за сигурност и ПКК бяха възобновени през лятото в населения предимно с кюрди югоизток на Турция.

Това сложи край на мирните преговори, започнали в края на 2012 г. между турското ислямско-консервативно правителство и бунтовниците в опит се прекрати конфликтът, който взе повече от 40 000 жертви от 1984 г. досега.

Опирайки се на победата си на изборите на 1 ноември, президентът Ердоган се закани да продължи военните операции докато „терористичната организация“, както турските власти наричат ПКК, „не напусне пределите на страната и не закопае оръжията”.

Източник: БГНЕС