Броят на убитите при кървавия атентат в Анкара расте
Броят на убитите при кървавия атентат в Анкара расте / снимка: Guliver/Getty Images
Обстановката в Турция обобщава кореспондентът на Дарик Нихал Йозерган
82186
Обстановката в Турция обобщава кореспондентът на Дарик Нихал Йозерган
  • Обстановката в Турция обобщава кореспондентът на Дарик Нихал Йозерган

Жертвите на терористичната атака в Анкара достигнаха 97 души, ранените са над 400, обявен е тридневен национален траур.

Данните огласи д-р Хюсеин Демирдизен, член на управителния съвет на Съюза на лекарите в Турция. Той уточни, че на мястото на кървавия инцидент загиналите са 69 души, а 28 са починали от раните си в болниците.

Властите в Турция подозират, че взривовете в Анкара са атентат

Турският премиер Ахмет Давутоглу обяви решението на правителството за тридневен траур в памет на убитите при атентата в Анкара. Според непотвърдена информация, цитирана от агенциите, жертва на експлозиите е и кандидат-депутатката от Народно-демократичната партия Кюбра Мелтем Моллаоглу.

Властите направиха аналогия с град Суруч в провинция Шанлъурфа в Южна Турция, където на 20 юли т.г. атентатор-самоубиец отне живота на 33 души, ранените бяха 103. От същата дата до днес не спира потокът от новини за загинали от силите на сигурността и цивилни граждани.

В периода 20 юли - 10 октомври са убити 145 служители на реда, от тях 80 са войници, 62 полицаи и трима охранители. В дългия списък на жертвите на терористичните атаки са и 16 деца, и 225 цивилни. Броят на ликвидираните терористи е 341, сред които един иранец.

Ердоган заклейми терористичния акт в Анкара

Политиците в Турция, които освен кампанията за предсрочния парламентарен вот на 1 ноември, са в ожесточена битка и срещу тероризма, определиха атентата в Анкара като най-кървавото масово убийство след 13 март 1999 г., когато ПКК пое отговорност.

Все още никоя групировка не е поела отговорност. „Има сериозни признаци, че атаката е извършена от двама атентатори самоубийци”, каза заяви турският премиер Ахмет Давутоглу пред репортери.

Двете експлозии станаха под надлез в близост до централната жп гара в столицата. Там от сутринта са започнали да се събират активисти на профсъюзни обединения и неправителствени организации, които са планирали да проведат протест срещу конфликта между държавата и бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Медии акцентираха на факта, че мястото се намира в близост до силови и административни структури - на 1 км от сградата на съда, на 1 км от дирекцията на полицията, на 3 км от MIT и само на 200 метра от зданието на Голямата Анкарска община, а на 500 метра е Централната банка.

Източник: БГНЕС