Ердоган заклейми терористичния акт в Анкара
Ердоган заклейми терористичния акт в Анкара / снимка: Guliver/Getty Images

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган остро осъди двойното бомбено нападение в столицата Анкара, при което загинаха най-малко 30 души, а близо 130 бяха ранени. „Целта на нападението е да се разедини единството на турското общество и мира в страната”, заяви Ердоган и призова за солидарност като отговор на терора.

„Държавата и всички институции работят по случая. Убеден съм, че всички виновници ще бъдат изправени пред съда в най-кратък срок от време”, заяви президентът Ердоган в съобщение, разпространено от кабинета му.

Според турското правителство става въпрос за терористично нападение. Разследващите от своя страната предположиха, че става въпрос за атентатор-самоубиец.

Мощни експлозии в Анкара взеха 30 жертви

От Министерството на вътрешните работи съобщиха, че най-малко 30 са убитите, а 126 души са ранени при двете експлозии недалеч от централната гара на Анкара.

Мястото на инцидента е отцепено и има засилено присъствие на полиция и екипи на спешна помощ. Взривовете станаха под надлез, водещ към гарата. Там от сутринта започнаха да се събират активисти на профсъюзни обединения и неправителствени организации, които планираха да проведат съгласуван с властите протест срещу конфликта между държавата и бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК), съобщава в. „Хюриет”.

Властите в Турция подозират, че взривовете в Анкара са атентат

Междувременно АФП съобщи, че турската полиция е стреляла във въздуха, за да разпръсне група протестиращи, събрали се на мястото на двете експлозии. Демонстрантите, които са били разгневени заради атаката, са викали „Полицаи убийци”, но са били разпръснати от силите на реда. Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу свика извънредно заседание с вицепремиера Алчън Акдоган и други членове на кабинета.

Нападението идва по-малко от месец преди предсрочните избори в страната на 1 ноември и на фона на нова вълна на конфликти между властите и ПКК през последните месеци след като примирието между тях беше прекратено през юли. От тогава над 140 души от турските сили за сигурност и полиция са били убити, докато според Анкара убитите кюрдски бойци са 1700.

Източник: БГНЕС