/ Gulliver/Getty Images
Основните политически групи в Европейския парламент попречиха днес на крайната десница да получи влиятелни позиции, лишавайки я от председателските постове на парламентарните комисии, върху които тя имаше претенции, предаде Франс прес.

Давид Сасоли е новият председател на Европейския парламент

Групата Идентичност и демокрация, в която попадат депутати от френския Национален сбор и италианската Лига, искаше председателския пост на комисията по земеделие и на тази по юридическите въпроси. Но Европейската народна партия, социалдемократите, либералите от Обнови Европа и Зелените обособиха "санитарен кордон", за да попречат на кандидатите на Идентичност и демокрация.

Испанка оглави групата на социалистите и демократите в Европейския парламент

Французойката Максет Пирбакас от Национален сбор не успя да получи нужните гласове, за да оглави земеделската комисия. С голямо мнозинство бе избран германецът Норберт Линс от ЕНП. По същия начин французинът Жил Льобрьотон от Национален сбор не получи председателския пост на комисията по юридически въпроси, на който бе избрана британката Луси Нетсинга, член на Обнови Европа.

Работата на Европейския парламент в числа

Льобрьотон се оплака, че е имало отказ от демократичните принципи и че петата по големина група в ЕП е трябвало да получи редица отговорни постове в съответствие с електоралната й тежест.

Какво е ежедневието на депутатите в Европейския парламент?

Според основните политически групи в ЕП крайната десница няма право да иска постове в една институция, която не уважавала.

Парламентарните комисии играят ключова роля в работата на ЕП. Те са по-специално на първа линия в преговорите по законодателните текстове, водени с ЕК и страните членки, преди пленарните вотове.
БТА