/ Istock
Неизвестен извършител хвърли запалителна бомба по посолството на Швеция в Бейрут, но тя не е избухнала и няма пострадали хора, каза днес шведски дипломатически източник, цитиран от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че инцидентът е станал след призиви за експулсиране на шведската посланичка от Ливан заради оскверняването на Корана в страната ѝ.

"Потвърждаваме, че снощи по фасадата на нашето посолство е хвърлена запалителна бомба, която не е избухнала", каза източник от дипломатическото представителство, намиращо се в центъра на Бейрут. Той добави, че "нападателят е успял да избяга".

Шведското "правителство приема въпроса сериозно", заяви в Стокхолм шведският външен министър Тобиас Билстрьом. Той уточни, че "за щастие никой не е пострадал" при инцидента.

"Персоналът на нашето посолство е в безопасност и министерството на външните работи е в постоянен контакт с тях“, каза шведският външен министър, напомняйки на ливанските власти, че имат "задължение да защитават дипломатическите мисии".

Ливанските служби за сигурност затегнаха мерките около шведското посолство поради опасения от нападение след многократното оскверняване на Корана в Швеция.

В края на юли двама мъже подпалиха екземпляр на Корана пред парламента в Стокхолм. В края на юни същите двама мъже изгориха няколко страници от Корана пред най-голямата джамия в шведската столица, а на 20 юли отново оскверниха Корана, без да го запалят, пред иракското посолство, припомня АФП.

Тези действия предизвикаха голямо възмущение в мюсюлманския свят и шведското посолство в Багдад беше подпалено, преди персоналът му да бъде временно преместен в Стокхолм.

В Ливан се проведоха антишведски демонстрации и лидерът на проиранската шиитска групировка "Хизбула" Хасан Насрала призова за експулсирането на шведската посланичка.

В интервю за проиранската и свързана с "Хизбула" ливанска телевизия "Ал Маядин" на 29 юли ливанският външен министър Абдала Бу Хабиб каза, че посланичката е отпътувала от Бейрут, тъй като е в отпуск, първоначално планиран за една седмица. Ливанските власти обаче са я помолили "да удължи своя отпуск", добави той.
Алексей Маргоевски/БТА