Наградите Оскар се запътиха към жп гарата Юниън стейшън в центъра на Лос Анджелис за първи път тази година, но тази историческа сграда и действащ транспортен възел отдавна е филмова звезда, предаде Асошиейтед прес.

Куриози и рекорди: 20 „любопитки“ около номинациите за Оскар (СНИМКИ)

Изумителната смесица от архитектурни стилове на Джон Паркинсън и сина му Доналд Паркинсън е популярно място за снимки на филмови продукции.

Откакто сградата е завършена през 1939 г., тя е в поддържащи роли на продукции от "Блейд Рънър" до "Черният рицар: Възраждане".

10 открояващи се филма от холивудския награден сезон (СНИМКИ)

"От визуална гледна точка това е невероятно място, страхотна препратка към стария Холивуд", казва мениджърът Джей Джей Ливайн. "Много ми харесва, че Оскарите отиват там".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Academy (@theacademy)

Юниън стейшън се появява в реклами на автомобили, риалити предавания и съдебни сериали (там е заснет "Военни престъпления: Лос Анджелис").

Най-интересното от номинациите за Оскар в цифри (СНИМКИ)

С високите си тавани, подовете с испанска мозайка и бронзовите полилеи, зданието блести в киното, независимо дали е в ролята на жп гара, банка, полицейски участък, клуб или летище.

"По коридорите и основното фоайе са преминавали престъпници ("Бъгси"), наркодилъри ("Убийството на Майк"), политически демонстранти ("Каквито бяхме"), мънкини ("Под дъгата") и дори извънземно, дегизирано като кондуктор ("Видове")", отбелязва режисьорът Том Андерсън в документалния си филм от 2003 г. "Лос Анджелис играе себе си".

Номинациите за Оскар: Разнообразие и изобилно дамско присъствие

Но сградата не винаги "играе себе си". В "Блейд рънър" е полицейски участък, а в "Резервни убийци" е международното летище на Лос Анджелис.

В "Пърл Харбър" е жп гарата на Ню Йорк, съдебна зала в "Черният рицар: Възраждане", банков офис в продукцията "Хвани ме, ако можеш".

Неотдавна в сградата приключи осемгодишен ремонт за малко над четири милиона долара, така че ще посрещне в най-добрия си вид звездите на церемонията за наградите Оскар и зрителите от цял свят в неделя.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Academy (@theacademy)

Наградното шоу на Академията за кинематографично изкуство и наука се е местило няколко пъти в 93-годишната си история.

Кой не се нуждае от малко стил и блясък? Стилистите очакват с нетърпение наградите Оскар

Първата церемония - банкет за 270 гости, се е състояла в хотел "Холивуд Рузвелт" през 1929 г. След това се мести в хотелите "Амбасадор Билтмор".

Провеждана е в Китайския театър, в "Шрайн сивик одиториъм", в театъра на Академията на Мелроуз авеню, а от 2002 г. в театър "Долби" (бивш "Кодак") в Холивуд.

"Продуцентите бяха ясни, че искат да направят шоуто по различен начин и търсят алтернативни места", каза дизайнерът на продукцията на 93-ата церемония за наградите Оскар Дейвид Рокуел. "Затова потърсихме начини да пресъздадем елегантността на ранните Оскари".

Организаторите на наградите Оскар намериха решение за кандидатите, които са извън САЩ

Някои от елементите на шоуто ще са в "Долби", но основните събития - от червения килим до церемонията, ще са в Юниън стейшън.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Academy (@theacademy)

Продуцентите на шоуто ще използват естествената светлина от огромните прозорци в основната зала, преди слънцето да залезе по време на церемонията.

Ще има и допълнително изкуствено осветление на масите за гостите, които ще са едва 170 в основната зала, според санитарно-хигиенния протокол заради COVID-19. В "Долби тиътър" има 3400 места.

"Целта не е да направим спектакъл, а да разкажем история", каза Рокуел. Постоянният рефрен на ангажираните с шоуто тази година е, че то ще прилича повече на филм, отколкото на телевизионно шоу.
БТА