/ ThinkStock/Getty Images
САЩ гледат все по-упорито към Марс, въпреки скептицизма на експертите
Американското космическо ведомство не изключва възможността за осъществяването на пилотиран полет до Марс през 2033 г., въпреки скептицизма относно този скъсен срок от страна на авторитетни експерти, предават ТАСС и ДПА.

Агенциите цитират мнението на ръководителя на НАСА Джим Брайдънстайн, изказано по време на телефонен брифинг с журналисти.

НАСА: Първият пилотиран полет до Марс вероятно ще е през 30-те години на нашия век

„Ние действително работим по осъществяването на всеобхватен план за изпращане на пилотирана мисия до Марс, като ще използваме технологии, които ще тестваме на Луната. Запомнете - Луната е изпитателен полигон, а Марс е нашата дестинация. И въобще не съм готов да изключа датата 2033 -а“, заяви ръководителят на космическото ведомство. Най-новите мисии на НАСА до Марс (СНИМКИ)

Той коментира изводите на доклад, публикуван преди няколко месеца от един от независимите научни центрове на правителството на САЩ. В това изследване се споменаваше, че американските планове за изпращането на човек на Марс към 2033 г. са неосъществими.

Според авторите на доклада, изготвен през февруари от вашингтонския Институт за научна и технологична политика, пилотирана мисия до Червената планета може да бъде осъществена едва през 2037 г.

„ЕкзоМарс" пусна апарат към Червената планета (СНИМКИ/ВИДЕО*)
 

Брайдънстайн изтъкна, че НАСА е ускорила движението си към Луната, което автоматично ще доведе до ускоряване на марсианския проект. Американското космическо ведомство планира завръщането на астронавти на Луната през 2024 г.
БТА