/ ThinkStock/Getty Images
НАСА не може сама да осъществи проект, свързан с изпращане на изследователи на Марс, предаде ТАСС. Това заяви директорът на НАСА Джим Брайдънстайн, който наскоро посети космодрума Байконур и за пръв път се срещна с ръководителя на Роскосмос Дмитрий Рогозин.
 
НАСА усърдно проправя пътя за кацане на хора на Марс

„Искаме това да е проект, който предвижда международно сътрудничество”, каза ръководителят на американското космическо ведомство. По думите му САЩ разработват свързаната с лунния проект архитектура - построяване на станция в окололунна орбита.

НАСА среща проблеми с космическия кораб, който ще изпрати на Марс

Става въпрос за ракети-носители, командни модули за многократна употреба, спускаеми модули, които ще могат също да излетят от лунната повърхност.
 


„Всички тези технологии ще могат да се използват и при изследванията на Марс”, допълни Брайдънстайн. „Но САЩ не могат сами да направят всичко. Ако се появят международни партньори, които да участват в създаването на елементи на въпросната архитектура, ще можем заедно да направим повече, отколкото всеки би постигнал сам. Засега не знам коя страна ще се присъедини към осъществяването на този проект”, поясни той.

НАСА тества двигателите за бъдещите полети до Марс (ВИДЕО)
 


По-рано бе съобщено, че НАСА планира да осъществи първи полет на човек до Червената планета към средата на 30-те години на този век с помощта на новия пилотиран кораб „Орион” и тежка ракета-носител SLS (Space Launch System).

Още през 2016-а НАСА завърши симулация на полет до Марс
БТА