Най-малко 21 жени и момичета са станали обект на сексуално или физическо насилие на територията на германския фестивал Октоберфест през първата му седмица, показва междинен доклад на група за подкрепа, цитиран от ДПА. 

След 2-годишно прекъсване: Октоберфест се завърна с пълна сила (СНИМКИ)

За сравнение, през същия период на 2019 г., когато Октоберфест се състоя за последен път преди пандемията от COVID-19, жертва на сексуално или физическо насилие са станали 14 жени, посетили феста, съобщи проектът "Безопасен Октоберфест за момичета и жени". 

Членове на проекта обаче не виждат общ ръст на насилието по време на фестивала в Мюнхен. Според тях, това че групата е все по-търсена, се дължи на нарастващата осведоменост за кампанията и на обществените дебати по темата.

Тази година 228 посетителки на Октоберфест са потърсили подкрепа от страна на инициативата през първата седмица на фестивала - с 50 на сто повече, отколкото през 2019 г.

Октоберфест се завръща с инфлационни цени

Най-младото момиче е било на 14-годишна възраст, а най-възрастната жена - на 62 години, като по-голямата част от потърсилите подкрепа са били под 30-годишна възраст, съобщиха от групата. Сред тях 69 момичета или жени не са могли да открият хората, с които са пристигнали на фестивала или са изгубили ценни вещи като мобилни телефони, ключове или портфейли.

Двайсет и един посетители са потърсили съвет заради психически кризи, а 15 са потърсили помощ след употребата на алкохол или наркотици, показват данните от доклада.

БТА