/ iStock/Getty Images
Около 100 деца в Обединеното кралство са засегнати от болест, подобна на синдрома на Kawasaki, която според експерти може да бъде свързана с пандемията от коронавирус.

Смята се, че първото починало дете от синдрома е 14-годишно момче без съпътстващи заболявания. 

Професор Ръсел Винер, президент на Кралския колеж по педиатрия и детско здраве, заяви, че в четвъртък е имало от 75 до 100 случая на заболяването в цялата страна, пише Metro. Според професор Винер болестта, е предизвикана от отговора на имунната система на коронавируса. Той потвърди, че това е нов синдром, но все пак успокои родителите. 

„Можем да преброим броя на децата, починали с коронавирус на пръстите на две ръце, в сравнение са над 30 000 възрастни. И това ни казва повечето от това, което трябва да знаем", каза професорът.

Деца умират от нова мистериозна болест във Великобритания (СНИМКИ/ВИДЕО)

Според него основните симптоми на заболяването са високо температура, обрив, някой деца изпитват коремна болка и стомашно-чревни проблеми. Някои пациенти се нуждаят от интензивни грижи, но други реагират на лечение и в крайна сметка се подобряват достатъчно, за да могат да се приберат вкъщи.

Заболяването е подобно на синдрома на Kawasaki, който засяга главно деца под петгодишна възраст, като симптомите включват висока температура, обриви, подуване и реакция на токсичен шок.

В сряда детската болница "Евелина" в Лондон съобщи за около 50 случая на деца със заболяването. От тях половината са изписани. Едно 14-годишно момче обаче прекарва шест дни в интензивното преди да почине. То е тествано положително за коронвирус след смъртта си, съобщава списание The Lancet. Симптомите му са били диария, коремна болка, главоболие и температура над 40 градуса. 

The New York Times: Деца в Ню Йорк умират от мистериозна болест, свързана с коронавируса

Тийнейджърът е част от група от осем случая, лекувани в болницата за 10-дневен период през април, като най-младият пациент от тях е на четири години. Седем деца бяха поставени на изкуствено дишане, за да бъде стабилизирана сърдечно-съдовата им система. Всички случаи са описани с висока температура, обриви ,конюнктивит, подуване болка и стомашно-чревни оплаквания. 

Медиците в Италия пък съобщават за скок с 30 пъти на случаите на деца, заразни със синдрома в Ломбардия. Екип от изследователи пък твърди, че повече от 80% от приетите в болница младежи със синдром подобен на този на Kawasaki, са тествани положително за антитела на Covid-19. През последните пет години в италианската провинция Бергамо са приети 19 деца със подобни симптоми, но между 18 февруари и 20 април случаите са 10.