Мотоциклетист се опитал да спре камиона, който се вряза в тълпата в Ница в снощния атентат, като се опитал да отвори вратата му преди да падне, разказа германският журналист Рихард Гутяр, цитиран от Франс прес.

"Бях на балкона на хотел с изглед към крайбрежния Булевард на англичаните и гледах празнуващите 14 юли и внезапно някакъв камион се насочи към тълпата", разказва той по телефона от Берлин.

Кой е извършителят на атентата в Ница?

"Движеше се много бавно, което беше странно. Последва го мотоциклетист, който се движеше зад него и даже се опита да отвори шофьорската врата. Обаче падна и мина под гумите на камиона. Видях и двама полицаи да стрелят по камиона. И тогава шофьорът даде газ, камионът се засили и се вряза в тълпата на зигзаг. После имаше 15-20 секунди стрелба от няколко оръжия. Всичко продължи не повече от 60 секунди от начало да край", заяви журналистът.

Местният вестник "Нис матен" съобщи, че извършителят е 31-годишният шофьор в куриерска фирма Мохамед Лауайеж Булел, който е родом от Тунис, отбелязва ТАСС.

Камион се вряза в тълпа от хора в Ница, жертвите са десетки (ВИДЕО)

Изданието пише, че действията на атентатора, който бе убит след престрелка с полицията, са били предварително планирани. Използваният за нападението камион бил нает от близка до Ница община няколко дни преди атентата.

В апартамента на Булел се извърши обиск, а полицията издирва евентуални съучастници. По информация на вестника в кабината на камиона бил намерен втори документ за самоличност, но засега е неизвестно чий.

Според съседите в четириетажната сграда Булел бил затворен и необщителен човек, който не ги поздравявал. Не изглеждал религиозен и често ходел по шорти, отбелязва АФП.

Източник: БТА