Москва създава колективна въздушно-космическа отбрана в ОНД
Москва създава колективна въздушно-космическа отбрана в ОНД / снимка: Reuters

В отговор на плановете на НАТО и САЩ за изграждане на европейска ПРО, Москва се готви да създаде колективна въздушно-космическа отбрана в Общността на независимите държави, пише руският в. "Независимая газета". Според негови източници в руското министерство на отбраната на закритата част от срещата на ОНД в туркменистанската столица Ашхабад в сряда мнозина лидери от Общността са подкрепили предложението на Москва да включи в общата система за противовъздушна отбрана части от новосъздадените войски за въздушно-космическа отбрана на Русия.

Обединената система за противовъздушна отбрана на ОНД, създадена през 1995 година, все още до известна степен остава дееспособен военен организъм с 20 авиационни полка (военни бази), 29 зенитно-ракетни полка, 22 радиотехнически подразделения и 2 руски батальона за радиоелектронна борба, сочат официални данни, цитирани в статията. Тези "доста големи сили" носят съвместно бойни дежурства и редовно - поне два пъти годишно, извършват учения за изпълнение на задачи по охрана на въздушните граници на Общността.

Предвижда се новите инициативи на Москва да направят въздушната отбрана на ОНД по-ефективна, за да отговаря на днешните световни тенденции в развитието на въоръженията, отразяването на военни заплахи от космоса и в противоракетната отбрана. Това ще е своеобразен отговор на плановете на НАТО и САЩ за изграждане на европейска ПРО, твърди изданието, цитирано от БТА.

Същевременно Русия смята да модернизира въздушната отбрана в Организацията на договора за колективна сигурност. Още не се знае каква ще е разликата между тази система за ПВО и системата, създадена на по-широка база в ОНД, но тук явно има доста проблеми, отбелязва вестникът.

Превръщането на общите системи за ПВО на бившата съветска територия в противоракетна отбрана - ПРО, естествено ще изисква разходи именно от Русия, тъй като в другите страни от ОНД няма системи за ПРО. Те нямат и достатъчен брой модерни средства за противовъздушна отбрана. И ако Русия смята да укрепва позициите си в ОНД, ще трябва да снабдява партньорите си с такива средства. Тя вече го прави, но с големи проблеми, добавя "Независимая газета".