Изчезна милиардер
Изчезна милиардер / Guliver/Getty Images
Хонконгската полиция разследва изчезването на роден в Китай канадски милиардер въпреки молбата на семейството му да не го прави, предаде ДПА.

Сяо Цзянхуа, основател на базираната в Пекин "Томороу груп" - финансова компания с активи близо 6 милиарда долара, е бил отведен от хотела си в Хонконг от полицаи от КНР, което веднага породи въпроси дали китайските правоохранителни органи имат право да действат в полуавтономния град, посочва Асошиейтед прес.

Китайските полицаи ескортирали Сяо от апартамента му в луксозния хотел "Четири сезона" в петък, твърдят китайски новинарски сайтове в чужбина.
 

Китайското министерство на обществената сигурност и външното министерство отказват да коментират случая. Според АП той напомня на изчезването през 2015 г. на петима продавачи на книги в Хонконг, за които по-късно се оказа, че са под контрола на властите в Пекин, а това предизвика опасения, че Пекин подкопава автономния статут на острова и върховенството на закона. Петимата продавали книги с клюки за китайските лидери, забранени на континента, но популярни сред китайците, посещаващи Хонконг.

Властите в Хонконг съобщиха, че според първоначалните данни Сяо е отпътувал за континентален Китай в петък. Те започнали разследването, след като получили молба за съдействие от член на семейството в събота, но ден по-късно роднината оттеглил молбата, тъй като бил получил информация, че Сяо е в безопасност.

"Томороу груп" публикува две съобщения на сайта си, че Сяо е в чужбина на лечение, но и двете съобщения бяха премахнати почти веднага след поместването им, съобщава ДПА.
Твърди се, че Сяо е натрупал състоянието си отчасти благодарение на тесните си връзки със семействата на китайски комунистически лидери.

По данни на жълти сайтове през 2014 г. той избягал от Китай и се установил в Хонконг след слухове, че е обект на разследване за участие в голяма корупционна схема. По-късно тези съобщения бяха опровергани, посочва АП.
БТА