Боливийският министър за правата на потребителите предложи да се забранят солниците по масите на ресторантите.
Предложението му е като мярка за борба с високото кръвно налягане, което засяга една трета от населението на страната. Според него трябва да се премахне солта от масите и затова ще поиска ресторантите да обявяват съдържанието на сол в ястията си.
"Ние лансираме първия си проект да накараме всички ресторанти да пишат в своите менюта съдържанието на сол и захар в ястията си, както и дали те съдържат холестерол и колко", добави Гилермо Мендос .
Според последния доклад на частната латиноамериканска фондация за сърцето всеки боливиец консумира седем грама сол дневно, което е над нормата от 5 грама сол максимум, препоръчана от здравните власти.
Боливийското дружество по кардиология наскоро посочи, че хипертонията, дължаща се предимно на повишена консумация на сол, засяга всеки трети боливиец. Хипертонията е един от главните фактори за сърдечно-съдови заболявания, инфаркти и инсулти. Предлаганата мярка е повлияна от подобни, въведени в страни като Уругвай и Мексико.
Източник: БГНЕС