кораб Италия
кораб Италия / БГНЕС
Мигрантите на борда на кораба "Алекс" бяха свалени на брега на южния италиански остров Лампедуза през нощта, предаде АФП.

В събота платноходката, използвана от италианската хуманитарна организация "Медитеранеа", влезе в пристанището на Лампедуза и по този начин пренебрегна забраната, наложена от вицепремиера и министър на вътрешните работи Матео Салвини.
 

italy ship
БГНЕС"Медитеранеа" съобщи днес, че 41-имата нелегални мигранти, спасени в Средиземно море, най-накрая са получили разрешение да слязат на брега на южния италиански остров, за да им бъде оказана необходимата помощ.

Хуманитарен кораб с мигранти акостира на остров Лампедуза, въпреки забраната

Корабът "Алекс" обаче е запориран. Неговият капитан Томазо Стела е разследван за подпомагане на нелегалната имиграция.

Миналия уикенд кораб на германска хуманитарна организация, "Сий уоч", си проби път в пристанището на Лампедуза с 40 мигранти на борда, въпреки забраната на Салвини. Постигнато бе компромисно споразумение, като пет други страни от ЕС - Германия, Франция, Португалия, Финландия и Люксембург - се съгласиха да си разпределят мигрантите. Капитана на кораба - германката Карола Ракете, бе арестувана с обвинения за оказване на съпротива на италианските национални власти и за подпомагане на нелегалната миграция. Многобройни протести в нейна подкрепа продължиха и в събота в няколко германски града. Ракете бе освободена с аргумента, че тя е постъпила така, за да спаси човешки живот. Въпреки това, разследванията по тези две обвинения ще продължат.

Многобройни протести в Германия за мигрантите и спасителите в Средиземно море (СНИМКИ)

Корабът "Алан Курди" на друга германска хуманитарна организация, "Сий ай", с 65 мигранти на борда междувременно се отказа да направи опит да влезе в пристанището на Лампедуза и се насочи към Малта.
 
БТА