/ iStock/Getty Images
Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН), изрази тревога за съдбата на десетки мигранти, чиито гумени лодки изглежда са се преобърнали в Средиземно море след отплаване от Либия за Италия.

Атина: Турция планира да изпрати в Европа мигранти, заразени с коронавирус

Двама германски наблюдатели на миграционни пунктове съобщиха, че през уикенда са забелязали четири лодки, бедстващи край бреговете на Малта
. Говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) заяви, че съдбата на две лодки е неизвестна.

"Ние сме много притеснени", каза говорителката на ВКБООН Карлота Сами пред AФП. "Изглежда, че най-малко една лодка се е преобърнала и вече няма контакт с другите", заяви тя.

Агенцията за гранична охрана и брегова охрана на Европейския съюз отказа коментар за медиите. Органите на бреговата охрана на Италия и Малта също не коментираха съобщенията за корабокрушение.

Германската група Sea-Watch International заяви в Туитър, че от Frontex са забелядали четири гумени лодки днес. Sea-Watch предположи, че потъналата лодка е превозвала 85 души.

Малта обяви, че повече не може да приема мигранти

Италия отдавна се утвърди като основно европейско пристанище за влизане на мигранти, търсещи убежище от Африка и Близкия изток. Но средиземноморската страна затвори пристанищата си и заяви, че ще карантира всички нелегални мигранти заради пандемията на коронавирус.

Базираната в Швейцария Международна организация за миграция (МОМ) заяви, че постъпват все „по-тревожни съобщения” за загинали мигранти, но те са трудни за проверка.
БГНЕС