лодка мигранти
лодка мигранти / БГНЕС
Извънредното положение на острова прави операциите по спасяването им невъзможни
Малта повече не може да гарантира спасяването на мигранти или да допуска дебаркирането им на своя територия по време на предизвиканото от коронавируса извънредно положение, заяви малтийското правителство, цитирано от Ройтерс.

Решението е взето, защото ресурсите на острова се използват в прилагането на мерките за спиране на разпространението на коронавируса, както и заради риска самите мигранти да са носители на вируса.

Австралия гони чуждестранни круизни кораби заради COVID-19

Съобщението идва ден след като Италия затвори своите пристанища и заяви, че те вече не са безопасни заради пандемията.

"Въпрос на интерес и отговорност за тези хора е да не се поставят в опасност като предприемат рисковано пътешествие до страна, която не е в състояние да им даде безопасен подслон", се казва в изявление на правителството на Малта.

Решението на Италия и Малта идва в момент, когато германската група за спасяване на мигранти "Сий Ай" (Sea-Eye) заяви, че неин спасителен кораб е качил 150 души от две дървени лодки край бреговете на Либия. Сега не е ясно къде ще бъдат закарани те.

Папа Франциск отменя посещението си на 31 май в Малта заради кризата с коронавируса

Правителството на Малта изпрати свое изявление и на Европейската комисия, в което обяснява положението.

"Предвид големината на натиска, под който се намира страната бе преценено, че малтийските власти не са в състояние да гарантират спасяването на незаконни имигранти на борда на каквито и да било плавателни съдове, нито да осигури наличност на безопасно място на малтийска територия за спасени в морето лица", се казва в изявлението.
 
БТА