/ Gulliver/Getty Images
Броят на молбите за убежище, подадени през октомври в Белгия, се е върнал до равнището от 2015 г., съобщават местни медии.

В последните месеци се наблюдава постоянно увеличение в бройката на заявленията за получаване на международна закрила. Основно молби внасят граждани на Афганистан, Сирия и Салвадор, се уточнява в съобщенията.

Над 300 бежанци и мигранти са прехвърлени от остров Лесбос в Атина


Преди четири години, когато кризата с мигрантите бе най-тежка, на месец Белгия приемаше по около 5000 молби за убежище. За последния месец се наблюдава увеличение от 10% на броя на внесените искания.

Медиите съобщават също, че белгийската прокуратура е започнала разследване за престъпление по расови подбуди за причиняването на пожар в бъдещ център за мигранти край границата с Германия и Холандия. Посочва се, че докато сградата е горяла, зяпачи са ръкопляскали.

Намериха нов камион, натъпкан с десетки мигранти (СНИМКА)

Постройката се предвиждаше да приема стотина мигранти, докато чакат решение по молбите им за закрила. Местните власти са настояли за засилено полицейско присъствие около друг подобен център надалеч от изгорялата преди дни сграда. 
БТА