/ БТА
Канцлерът Ангела Меркел призова германците да приемат наложените в цялата страна ограничения, влезли в сила от полунощ, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Германия няма да ограничава ваксината на Janssen, Швеция отлага имунизацията с нея

В районите с високи равнища на заразяване ще бъде въведен полицейски час от 22:00 до 5:00 часа, ограничават се още повече социалните контакти и достъпът до магазини, които не продават стоки от първа необходимост.

В седмичното си видеообръщение Меркел призна, че новите правила са строги, но подчерта необходимостта им, за да бъде спряно разпространението на вируса в страната.

Канцлерката определи новите мерки, които автоматично влизат в сила в региони с над 100 новозаразени седмично на 100 000 жители, като "спешно необходими".

Актьори организираха протестна акция срещу новите мерки в Германия

За да защити новите рестрикции от критиците, нарекли ги прекомерни, Меркел даде за пример страни като Великобритания, Португалия и Ирландия, в които процентът на инфекциите рязко намаля по време на строгия локдаун.

"Нито една държава, която успя да пресече третата вълна на пандемията и след това отново да разхлаби ограниченията, не го направи без строги мерки като нощния полицейски час", изтъкна Меркел.
БТА