Стотици излязоха днес на протест в Берлин срещу закон, който парламентът се готви да приеме, даващ на националното правителство правомощия да налага локдаун в райони с високи нива на заразени с коронавируса, за да овладее третата вълна на пандемията, предаде Ройтерс.

БТА

Канцлерът Ангела Меркел реши да подготви закона, предизвикал критики на опоненти, които твърдят, че той ограничава личните свободи, след като някои от 16-те германски провинции отказаха да въвеждат твърди мерки въпреки ръста на случаите на коронавирус.

Предвидените в закона мерки включват полицейски час между 22.00 ч. и 5.00 ч. и ограничения за частни събирания, спортни дейности и работата на търговските обекти. Училищата ще бъдат затворени и ще се върнат към дистанционно обучение, ако нивото на разпространенине на заразата достигне 165 случая на коронавирус на 100 000 жители.

БТА

Стотици протестиращи, от които малцина носещи маски, се събраха в слънчевото време пред Бранденбургската врата, недалеч от сградата на Бундестага в центъра на Берлин.

Демонстрантите развяваха германски знамена и носеха транспаранти с надписи: "Мир" и "Демокрация", като пускаха музика. Върху един от плакатите пишеше: "Веднага спрете паниката". На мястото на демонстрацията имаше паркирани полицейски автомобили, а полицаи се грижеха за спазването на реда.
БТА