Медедев отправи препоръки към претендентите за президентския пост в САЩ
Медедев отправи препоръки към претендентите за президентския пост в САЩ / снимка: Reuters

Руският президент Дмитрий Медведев препоръча на претендентите за президентския пост в САЩ "да използват своя разум и глава" и "да погледнат часовниците си", тъй като Студената война е приключила. Той заяви това на пресконференция в Сеул по повод изявление на водещия претендент на републиканците Мит Ромни, че Русия е основен геополитически противник на САЩ, предаде ИТАР-ТАСС.

Медведев каза, че лансираната от САЩ система за противоракетна отбрана (ПРО) е чисто политически въпрос. След като посочи, че диалогът му с президента Барак Обама е бил "образцов" и откровен, руският държавен глава намери разлика между руско-американския диалог преди и по време на президентския мандат на Обама. Медведев призна, че Обама като "типичен президент на САЩ" винаги е заемал проамериканска позиция, но това винаги е ставало "в коректна форма, с излагане на аргументи".

По повод идеологическите клишета Дмитрий Медведев каза, че винаги е изпитвал опасения, когато "тази или онази страна използва конструкции от типа "враг номер едно", като това понякога намирисва на Холивуд". "Бих препоръчал на всички претенденти за креслото на президента на САЩ най-малкото две неща: първо, при формулирането на позициите си да включват доводи на своя разум, да използват главата си; второ, да си поглеждат часовника - сега е 2012 година, а не средата на 70-те години. Към която и партия да се числи, той (претендентът) трябва да приема текущите реалии и само тогава може да разчита на победа", подчерта руският лидер, цитиран от БТА.

Фаворитът в кампанията от първичните избори на Републиканската партия Мит Ромни каза вчера по Си Ен Ен, че Русия е главният геополитически противник на САЩ. Ромни каза, че думите на Обама относно плановете за ПРО "предизвикват безпокойство", а решението му да се откаже от разполагането на елементи на ПРО в Полша и Чехия, подготвено от предишната администрация на Джордж Буш, "подлага САЩ на огромна опасност". Ромни каза още, че Русия не е приятелски настроена към САЩ, а освен това отстоява интересите на страни като Сирия и Иран, посочва ИТАР-ТАСС.

Обама изрази съмнение, че преди американските президентски избори, които са през ноември, може да бъде постигнат напредък в разговорите с Москва за противоракетната отбрана. Той твърдо защити позицията си, изразена вчера в разговора му с руския президент и случайно уловена от журналистическа камера, предаде Ройтерс.

От записа, направен без знанието на двамата президенти, става ясно, че Обама уверява Дмитрий Медведев, че след изборите ще може да прояви много "по-голяма гъвкавост" по спорния въпрос за контрола над въоръженията. В САЩ думите му бяха остро разкритикувани от републиканците.

В кулоарите на завършилата среща за ядрената сигурност в Сеул Обама се опита да успокои напрежението, но ясно даде да се разбере, че думите му отразяват политическа реалност и че всички разбират това. "Не мисля, че има някаква изненада в това, че не може за започнеш такова нещо няколко месеца преди президентски избори или избори за Конгреса в САЩ и в момент, когато току-що са минали изборите в Русия", каза Обама пред журналисти, застанал до Медведев.

Изявлението на Обама бе рядък случай на публично признание на международната сцена за натиска, на който са подложени американските президенти в страната си преди избори.

Отговаряйки на репортерски въпрос, Обама заяви, че напредъкът по въпросите на контрола над въоръженията изисква да се работи с Пентагона и с Конгреса, за да се получи подкрепа и от демократите, и от републиканците. Той каза също, че 2012 година не е добра година за това. Сегашната обстановка не е благоприятна за такива консултации. Мисля, че през 2013 година ще се справим по-добре, отговори американският президент.

На отделна пресконференция Медведев също омаловажи значението на дочутия разговор. Най-добрият период за решаване на политически въпроси е когато всички политически сили са стабилни, независимо от това кой и какво върши, каза Медведев. Говорихме точно за това. Никога не сме крили нищо и президентът Обама може да го каже публично или не публично, добави Медведев.