Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Италия съобщи за мащабна полицейска операция на полуострова, в Германия, Испания и Румъния, насочена срещу Ндрангета, печално известната мафия от Калабрия в южната част на Апенините, предаде Франс прес.

Координатор на операцията с кодово наименование "ПЛАТИНУМ-ДИА" е прокуратурата в северния италиански град Торино, уточни в комюнике Националната дирекция за разследвания срещу мафията. Акцията е организирана срещу два клана - фамилиите Агреста и Джорджи. Последната е обвинена в международен наркотрафик и търговия с дрога в редица италиански и германски провинции.

Човекът, който се опълчи срещу страховитата калабрийска Ндрангета

В операцията на италианска територия участват над 200 служители от антимафиотската дирекция, стотина полицаи и жандармеристи с подкрепата на хеликоптери и екипи водачи на кучета, както и от военен полк. В трите други страни в нея са включени още 500 агенти.

В рамките на акцията са конфискувани активи на стойност "много милиони евро".

Калабрийската Ндрангета отдавна е надминала сицилианската Коза Ностра и представлява в момента най-голямата мафиотска организация в Италия.

Смятана е за един от най-могъщите престъпни синдикати в света, тъй като контролира по-голямата част от кокаина, доставян в Европа.
БТА