/ ThinkStock/Getty Images
Инвеститори по целия свят са закупували в рамките на четири години облигации с помощта на известна на полицията престъпна групировка, базирана в Италия, пише британското издание Financial Times, като се позовава на финансови и правни документи.

Според изданието различни инвеститори за закупили облигации на стойност 1 млрд. евро с помощта на компании, свързвани с италианската мафиотска организация Ндрангета в период между 2015 и 2019 г.

Тези облигации са били закупувани от пенсионни фондове, семейни офиси, както и от една от най-големите частни банки в Европа Banca Generali. Италианската банка е закупила облигациите чрез инструмент, създаден от базираната в Женева инвестиционна банка CFE.

Според изданието тези облигации са създадени от неплатени фактури към органите на общественото здравеопазване в Италия от компании, предоставящи медицински услуги.

От CFE заявиха, че не са купували нарочно тези активи, свързани с престъпната дейност на мафията. Banca Generalli на свой ред заяви пред Financial Times, че едва сега разбира за случилото се и в момента „се запознава" с детайлите около сделките.
Агенция "Фокус"