/ iStock/Getty Images
Има ли калабрийската мафия корени у нас
Мащабната операция на италианските карабинери с международно участие срещу мафиотския клан „Ндрангета“, наречена „Ринаскита-Скот“, доведе до арести на 334 души и 416 заподозрени. Сред арестуваните са адвокати, счетоводители и подкупни държавни служители. В операцията са участвали около 3 000 полицейски служители.По време на операцията са иззети общо 15 милиона евро.

Италианските информационни агенции съобщават, че в контекста на мащабната операция срещу престъпната организация „Ндрангета“ от Калабрия е имало и арести в България, Германия и Швейцария. Задържанията в тези страни са извършени по европейски заповеди за арест със съдействието на местните власти, съобщават италианските „Локал“ и „Куриере де ла Сера“.

Мощен удар срещу Ндрангета в Италия, арести на мафиоти и у нас (ВИДЕО)

Сред арестуваните са: бившият депутат от партията на Силвио Берлускони Джанкарло Пители, градоначалникът на Вибо Пицо Джанлука Калипо, директорът на общинската полиция в град Вибо Валентиа Филипо Неши, както и представител на съда на Вибо Валентиа и известният бизнесмен Марио Артуса.
Операцията е концентрирана в областта Вибо Валентия в Калабрия, но е била проведена и в други региони на Италия. Заподозрените са обвинени в изнудване, убийства, пране на пари и участие в мафиотска организация.

Операциите срещу мафията са обичайна практика в Италия, но сегашната е изключително голяма. Според председателя на антимафиотската комисия в италианския парламент Никола Мора става въпрос за "гигантски успех“ срещу организираната престъпност.

Разследват за пране на пари българката, арестувана в Италия (ВИДЕО)

"Ндрангета" се смята за най-мощната мафиотска организация в международната търговия с наркотици и от години има стабилно ядро и в Германия и Великобритания.

В края на август тази година италианското издание „Линкс“ публикува статия за проникване на „Ндрангета“ в бизнес сектори на различни държави, като специално внимание беше отделено на България. Престъпната група е широко ангажирана с изкупуването на туристически фирми, включително хотели, барове и ресторанти, за да изпира пари, твърди изданието.

Ето част от доказателствата за корените, пуснала италианската мафия на българска територия, отразени обширно в медиите и на двете страни.

Вътрешният министър: Няма данни Ндрангета да е действала на наша територия


Един от членовете на клана, Джанлуиджи Сарконе, който е в затвора от доста време е имал партньорка, българка Виктория Гузгулова от Бургас. Заедно с майка си тя регистрира компания там през декември 2010 г. - „Италианско строителство“. Компанията се занимава със строителство и, въпреки че представя финансови документи между 2012 и 2015 г., няма значителна дейност (много компании, контролирани от хора, свързани с „Ндрангета“ просто са създадени за редки трансакции). Самият Джанлуиджи Сарконе създава българска компания, наречена „Innovative Locking Systems“, регистрирана през декември 2011 г. в столичния квартал Слатина. Според документите за регистрация, компанията се занимавала със строителство, транспорт, недвижими имоти и др. Компанията е активна между 2011 и 2014 г., без значителен оборот.

Кои са най-опасните мафиотски банди в Европа?

Според Италианската дирекция за борба с мафията през септември 2014 г. Джанлуиджи и Виктория посещават клона на банката „Монтепаски“ в Повильо, Италия, и депозират 336 000 евро. По-късно те печелят 35 000 евро, които били преведени в България. Тази сделка довежда до арестуването на Джанлуиджи и по-късно в съда е разкрито, че много други сметки, имоти и активи са контролирани от клоновете на Сарконе в Италия, България, Румъния и Литва.

Кланът Сарконе не е единственият, свързан с мафията.

„Правим бизнес в Гана, Кот д'Ивоар и България“, похвали се член на клана „Гранде Аракри“ Алфонсо Дилета, в телефонно обаждане, подслушано от италианските власти, разследващи операции по пране на пари.

Полицейското разследване в Италия, с кодово име „Aemilia”, удари много силно клана: 9 ареста и изземване на мафиотско имущество в размер на 330 милиона евро.

Италиански областен управител подаде оставка заради предполагаеми връзки с мафията​​​​​​​

Работата на Дилета в България е била да изпере повече от сто милиона евро. По сведения на оперативна група карабинери за специални операции, той е трябвало да извърши операция със сделка на стойност 160 милиона евро, свързана с изграждането на гигантски хотелски комплекс на име „Мелия-Бекервил“ в местността Цигов чарк, близо до язовир Батак. Но след ареста и на Николино Сарконе, шефа на клана „Гранде Аракри“, и на Алфонсо Дилета, смятан за негова дясна ръка, българският им проект се срива. Това предизвика не само катастрофа на огромната им операция за пране на пари, но и фалита на фирмите на Димитър Бекриев, бизнесменът зад договора за изграждането на гигантския хотел.

Арестуваха високопоставен член на Ндрангета в Рим

Италианските разследващи съобщават и за контрабанда на цигари на територията на България. Българските медии писаха за цяла фабрика за цигари, построена и работеща без никаква следа от законност. През юли тази година обаче българските полицейски сили щурмуват фабриката и изземват сградата и оборудването, базирани в село Труд, близо до втория по големина град в България - Пловдив. Всяка година нелегалната фабрика е оформяла дупка на стойност 100 милиона евро в българския бюджет, пише Линкс.

Българският партньор Здравко Иванов, известен още като "Паскал" или "французинът", е бил отговорен за калабрийския внос от България на стотици килограми кокаин, хашиш и марихуана, според информация на италианската антимафия.
БГНЕС