Светът все още е в шок след смъртта на руския опозиционер Алексей Навални. В шок, но от тези, които не са били неочаквани. Специално за NOVA говори една жена, рускиня, чието лице всички вие познавате. Тя е Марина Овсянникова – журналистката, осъдена от режима на Путин, след като по време на новинарска емисия излезе с плакат срещу войната в Украйна.

Смъртта на Навални втрещи света (ОБЗОР)

БГНЕС

Госпожо Овсянникова, радвам се, че сте добре и в безопасност. Как научихте за смъртта на Навални?

Получих обаждане от един румънски журналист и просто ми каза тази ужасна новина. Не можех да повярвам, наистина. Не можех да си представя този път на Навални. Няма значение каква е медицинската причина. Дали е било откъснат тромб или друг спешен случай. Всеки човек може да разбере - Путин уби Навални. Путин се опита да го отрови и след това го хвърли в затвора. И можете ли да си представите - Навални прекара повече от 300 дни в специална наказателна килия. Те просто го убиха мъчително и бавно.

Той беше най-големият опонент на Путин и сега вече е мъртъв. Изненадана ли сте?

Не очаквах това, защото знам, че Навални беше силен. Той можеше да оцелее. Той ще бъде героят на Русия. Той трябваше да бъде следващия президент на Русия. Това е ужасна новина. Не мога да го проумея.

В друго интервю казвате - Путин няма достатъчно новичок за всичките си опоненти. Но от тук насетне, какво остава? Това ли е краят на играта? Спечели ли Путин?

Не, абсолютно не. Путин не спечели, но и Путин не губи войната. Сега сме точно по средата. Ситуацията зависи от Запада. Ако Запада даде достатъчно оръжия на Украйна ще спечелим войната колкото се може по-скоро. Всичко е в ръцете на Запада.

Защо Навални изобщо се върна в Русия? Защо не остана в Европа, където е по-безопасно?

Защото Навални е руски политик и иска да е при руснаците. Той искаше да покаже на руснаците да не се страхуват от Путин. Че можеше да се спечели тази битка за демокрацията. Ако беше останал в Германия, никой нямаше да му повярва. Никой нямаше да го подкрепи. Всеки би си помислил, че го е страх от Путин и просто се опитва да оцелее, да предпази семейството си и себе си. Но Навални се превърна в истински герой на Русия и жертва живота си за бъдещето.

Познавахте ли Навални? Някога срещнахте ли го?

Не, никога не съм се срещала с него. Но след моя протест на живо по телевизията той ме подкрепи. Казал е много мили думи за мен.

По някакъв начин говорили ли сте си?

Не, той вече беше в затвора, когато предприех моите действия против политиката на Кремъл.

Като имаме предвид какво се случи с него, какво щеше да се случи с Вас, ако не бяхте напуснали Русия? Ако още бяхте там.

Не мога да кажа много. Аз бях в затвора там. Те ме осъдиха на 8 и половина години затвор, защото аз просто казах истината за Руско-Украинската война. Това е престъпление. Знаете, ако наричате войната война, а не специална военна операция, веднага отивате в затвора. 

Самата Вие сте била в затвора. Навални загуби живота си в един от най-строгите затвори, в арктичните затвори в Арктика. Знаете ли какво се случва там. Има ли случаи на изтезания?

Да, разбира с. Той прекара над 3 години по руските затвори. И прекара повече от 300 дни в специална наказателна клетка. Не е възможно човек да оцелее в такива условия. Те просто го убиха бавно и мъчително.

Какви са реакциите в Русия сега? Какво мислят хората за неговата смърт и опитаха ли се хората да излязат навън и да протестират мирно?

Само видях някои кадри от Русия и има някои смели хора, които тръгнаха по улиците с различни плакати и цветя.  Но полицията веднага ги залови и изхвърлиха цветята от паметниците на политически репресии.

Какво е бъдещето на Русия? Кога можете да си представите да се върнете обратно у дома? Скоро ли ще бъде?

Когато режимът на Путин най-накрая се разпадне искам да си отида вкъщи, в Москва. Това е моята страна. Много е важно за мен какво се случва в Русия, защото част от семейството ми все още е там. Майка ми, сина ми.

Те в безопасност ли са?

Те са в безопасност, защото ги е страх да говорят с мен. Казват ми, че съм предала нашата родина, нашето семейство. Войната разделя и унищожава толкова много семейства в Русия. Те спряха всякаква комуникация с мен и показаха, че подкрепят режима на Путин и просто е много трудна семейна ситуация. Те са добре, но се притеснявам за тях. Толкова ме е страх, че руските власти могат да мобилизират сина ми във войната. Той учи в университет, но знае ли се.

Вие чувствате ли се в безопасност, където и да сте в Европа? Спокойно ли се разхождате по улицата?

Просто следвам някои правила за безопасност. Не мога да ви кажа какви са, но не бих се срещнала с някой непознат руснак.

Навални казваше - Не ви е позволено да се отказвате. Ако решат да ме убият, това означава, че сме невероятно силни. Чувствате ли се силна, руснаците чувстват ли се силни все още?

Опитвам се да бъда силна. Опитвам се да не се предавам. Опитвам се да се усмихвам. Британския премиер Уинстън Чърчил е казал - ако преминаваш през ада, продължавай да вървиш. А аз обикновено добавям - и продължавай да се усмихваш. Трябва да се борим за по-доброто бъдеще на нашата страна. Трябва да се борим за демокрацията, за човешки права.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня