Смъртта на опозиционера, яростен критик на руския президент Владимир Путин, и борец срещу корупцията и организатор на мащабни антиправителствени протести Алексей Навални потресе целия свят. Реакциите бяха мигновени и не спират. 

Според официално изявление на службата Навални се е почувствал зле по време на разходка и е изгубил съзнание. На място е пристигнала линейка и медиците са се опитали да го върнат в съзнание, но той е починал. 

Навални, който излежаваше 19-годишна присъда по обвинения в екстремизъм, беше преместен през декември миналата година от затвор във Владимирска област, Централна Русия, в наказателна колония „със специален режим“ (най-високото равнище на сигурност в Русия), намираща се зад Северния полярен кръг. Екипът му разкритикува прехвърлянето му в колонията в град Харп в Ямало-Ненецки автономен окръг на Русия, на около 1900 км североизточно от Москва, като пореден опит да бъде накаран той да мълчи.
 

♦ Зеленски - Украйна

Руският президент Владимир Путин трябва да отговаря за престъпленията си, заяви украинският държавен глава Володимир Зеленски след обявената смърт в затвора на руския опозиционер Алексей Навални, предаде Франс прес.

„За мен е очевидно, че (Алексей Навални) беше убит като хиляди други, които бяха измъчвани до смърт заради един човек, Путин, когото не го е грижа кой ще умре, стига да запази поста си“, заяви Зеленски на съвместна пресконференция с канцлера Олаф Шолц в Берлин.

Заленски добави, че Путин "ще трябва да отговаря за своите престъпления".

БТА

♦ Москва

Мигновената реакция на страните от НАТО на смъртта на Алексей Навални е саморазобличителна, като те вече са готови с изводите, без да са изчакали съдебномедицинските експертизи, заяви в канала си в социалната мрежа "Телеграм" говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от агенциите.

"Мигновената реакция на лидерите от НАТО на смъртта на Навални под формата на преки обвинения към Русия е саморазобличителна. Още няма съдебномедицински експертизи, а изводите на Запада вече са готови", заяви Захарова, без да уточни кои точно обвинения има предвид.

БТА

♦ ЕС, ЕП, ЕК

Алексей Навални се бореше за ценностите на свободата и демокрацията, написа в "Екс" председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по повод новината за кончината на руския опозиционер.

За своите идеали Навални пожертва най-скъпото. За ЕС отговорността за неговата трагична смърт е изцяло на руския режим, допълва Мишел.

Той изразява съболезнования на семейството на Навални и на онези, които се борят за демокрация по света в най-мрачните условия. Борците умират, но борбата за свобода никога не свършва, посочва председателят на Европейския съвет.

Светът загуби борец, чиято смелост ще се помни за поколения напред, написа председателят на Европейския парламент Роберта Мецола. Ужасена съм от смъртта на Алексей Навални, носителя на наградата "Сахаров" на ЕП за свобода на мисълта. Русия му взе свободата и живота, но не успя да му отнеме достойнството. Битката му за демокрация продължава, добавя Мецола.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че е дълбоко смутена и натъжена от вестта за смъртта на Навални. По нейните думи руският президент Владимир Путин се страхува най-много от несъгласието сред своите сънародници. Това е мрачен повод да си спомним какво представляват Путин и неговият режим, добавя тя. Фон дер Лайен призовава за обединение в борбата за свобода и сигурност за онези, които дръзват да се изправят срещу авторитаризма.

БТА

♦ Приближени до Навални

Леонид Волков, бивш ръководител на политическата организация на Алексей Навални, заяви, че ако новината за смъртта на опозиционера се окаже истина, това означава, че руският президент Владимир Путин го е убил, предаде Ройтерс.

Волков написа в социалната мрежа "Екс": "Нямаме основание да вярваме на държавната пропаганда. Ако това се окаже истина обаче, то няма да е защото "Навални е починал", а защото "Путин го е убил". Не вярвам на нито една тяхна дума".

♦ Каспаров

Опонентът на Кремъл и бивш световен шампион по шах Гари Каспаров каза, че руският президент Владимир Путин "бавно и публично е убил" Алексей Навални, който почина в руски затвор в Арктика, където излежаваше 19-годишна присъда, предаде Франс прес.

"Путин не успя да убие Навални бързо и тайно, като го отрови, и сега го уби бавно и публично в затвора", заяви Гари Каспаров в социалната мрежа "Екс".

"Навални беше убит за това, че разобличи Путин и неговата мафия като мошеници и крадци, каквито са", добави Каспаров.

♦ Блинкън - САЩ

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че ако са верни, съобщенията за смъртта на руския опозиционен водач Алексей Навални в затвора изваждат на показ "слабостта и прогнилостта" на изградената от президента Владимир Путин система, предаде Ройтерс.

"На първо място, ако тези съобщения са верни, то ние сме съпричастни със съпругата и семейството му в тяхната скръб", каза Блинкън в Мюнхен. "Извън това, смъртта му в руски затвор и фиксацията и страхът от един човек ясно показват слабостта и прогнилостта в сърцето на системата, която Путин е изградил. Русия е отговорна за това."

"Ще разговаряме с многото страни, които са загрижени за Алексей Навални, особено ако се окаже, че тези съобщения са верни", каза Блинкън.

БТА

♦ Нидерландия

Смъртта на Алексей Навални, водещият критик на Путин, е "ужасна новина", каза премиерът в оставка на Нидерландия Марк Рюте след заседание на кабинета. „Държа Русия отговорна за това", добави той. Това предаде Националната информационна агенция на Нидерландия АНП.

Рюте посочва лошите условия, при които Навални е бил държан в затвора в продължение на години, без достъп например до медицинската помощ, от която се нуждае. „Това е още едно свидетелство за огромната бруталност на руския режим", заяви той.

Навални се бори за демокрация и срещу корупцията, казва Рюте. Според премиера това му придава огромно значение и го превръща в "символ на хуманност, демокрация, напредък и свобода".

Според Рюте смъртта на Навални доказва, че противопоставянето на Путин е "напълно невъзможно" и "буквално животозастрашаващо". Тези, които го правят, заслужават уважение и подкрепа, смята той.

В същото време Рюте признава, че е сложно да се предложи защита на тези хора. По думите му международната общност вече упражнява максимален натиск, включително чрез изолиране на Русия, доколкото е възможно чрез санкции. Мотивацията сред западните държави да продължат да подкрепят Украйна също ще се увеличи заради смъртта на Навални, прогнозира Рюте. Според него това още веднъж показва колко е важно Русия да загуби войната, която започна преди две години.

БТА

♦ Латвия

Президентът на Латвия Едгарс Ринкевичс написа в „Екс“, че руският опозиционен лидер Алексей Навални е бил "брутално убит от Кремъл", предаде Ройтерс.

„Каквото и да мислите за Алексей Навални като политик, той просто беше брутално убит от Кремъл. Това е факт и  е нещо, което човек трябва да знае за същината на сегашния режим в Русия. Моите съболезнования на семейството и приятелите му", допълни Ринкевичс.

♦ Франция

Излежаващият присъда руски опозиционен лидер Алексей Навални плати с живота си за "своята съпротива срещу потисническа система", заяви френският външен министър Стефан Сежурне по повод новината за смъртта на известния руски политически активист, предаде Ройтерс.

Поделението на Федералната служба за изпълнение на наказанията на Ямало-Ненецкия автономен окръг по-рано днес потвърди смъртта на Навални.

„Смъртта му в наказателна колония ни напомня за реалността на режима на Владимир Путин“, допълни Сежурне.
БТА, БГНЕС, BBC