Френският президент Еманюел Макрон заяви на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел преди техните разговори в Берлин, че страните ЕС трябва да координира по-добре политиките си за отваряне на границите, затворени заради коронавирусната пандемия, предаде Ройтерс."Някои страни отвориха отново границите си по-рано поради причини, свързани с туристическата индустрия, но ние трябва да бъдем предпазливи, за да не внесем отново нови варианти на вируса", каза Макрон.

Макрон и Меркел призоваха САЩ да отменят всички ограничения за износа на ваксини

На общата пресконференция с Меркел президентът коментира и темата за европейска отбранителна автономия. Той каза, че целта за постигане на такава самостоятелност за ЕС трябва да върви ръка за ръка с членството в НАТО, предаде Ройтерс.Според него идеята за европейска отбрана и за стратегическа отбранителна способност може да бъде алтернатива на трансатлантическата организация, но и много солидна основа в нея.

Макрон освен това каза, че президентът на САЩ Джо Байдън е изразил уважение към ЕС на политическо ниво, както и желание да работи с блока като с партньор.
БТА